Planta de sezon care te ajută la slăbit și te scapă de insomnie: „Trebuie consumată acum”

3 aprilie 2023 7:17   Fapt divers

Primăvara vine cu renașterea naturii, moment în care este bine să profităm de toate bogațiile ce ne înconjoară. În natură găsim nenumărate plante ce ascund beneficii extraordinare pentru sănătate și care ne pot întări metabolismul și pot ameliora multe afecțiuni. Ce plantă se găsește în curțile tuturor românilor și este o adevărată minune pentru sănătate aflați acum!

Planta minune de sezon

Bioenergoterapeutul Lidia Feciroru s-a aflat sâmbătă, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse de la antena3.ro, unde a vorbit despre proprietatățile curative ale unei plante prezente la orice pas în natură.

„Trufandalele care apar acum tot acum trebuie consumate, ca să ne facă bine. Spre exemplu, de la păpădie nu atât floarea în sine e bună, ci toată se poate consuma, cu rădăcină cu tot, pentru că sunt tinerele rădăcinile. Păpădia e foarte bună acum când este proaspătă. De la ea putem consuma rădăcina și frunzele, chiar dacă este amăruie puțin. Rădăcina nu este amăruie, este doar tija florii.

Este foarte bună pentru cei care au diabet, pentru cei care vor să scape de greutatea acumulată în plus. Rădăcina este foarte bună pentru a ne face din ea un fel de praf pe care să-l bem atunci când avem o gastrită cu aciditate scăzută. De asemenea, în caz de arsuri se poate folosi acest praf pe rană, pentru că e ajută.

În plus, păpădia mai este bună şi pentru insomnie, gastrită, pentru dureri de stomac, pentru dischinezie biliară", a declarat bioenergoterapeutul Lidia Fecioru.

Păpădia este bogată în antioxidanți

Conform celor de la Healthline, de la rădăcină până la floare, păpădia este o plantă foarte hrănitoare, plină de vitamine, minerale și fibre. Frunzele de păpădie pot fi consumate gătite sau crude și sunt o sursă excelentă de vitaminele A, C și K. Ele conțin, de asemenea, vitamina E, acid folic și cantități mici de alte vitamine B.

Mai mult, frunzele de păpădie oferă o cantitate substanțială de mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu. Rădăcina de păpădie este bogată în carbohidrați inulină, un tip de fibră solubilă care se găsește în plante și care susține creșterea și menținerea bacteriilor intestinale sănătoase în tractul digestiv.

Rădăcina de păpădie este adesea uscată și transformată în ceai, dar o puteți consuma și întreagă, așa cum faceți cu alte legume rădăcinoase. Păpădia este plină de antioxidanți puternici, ceea ce explică utilizarea ei în tratarea unor afecțiuni.

Antioxidanții sunt compuși care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, molecule ce sunt un produs al metabolismului normal, dar care contribuie la riscul de boli cronice dacă nivelurile devin prea ridicate în corp. Prin urmare, antioxidanții sunt cruciali pentru a menține organismul sănătos. Păpădia conține niveluri ridicate de antioxidant betacaroten, care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ. Sunt, de asemenea, bogate într-un alt tip de antioxidanți numiți polifenoli, care se găsesc mai ales în floare, dar apar și în rădăcini, frunze și tulpini. 

Anumiți compuși din păpădie pot reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului, ambii fiind factori de risc cheie pentru bolile de inimă. Într-un studiu în eprubetă, extractul de frunze și rădăcini de păpădie a scăzut acumularea de trigliceride în celulele adipoase.

În mod similar, un studiu pe animale cu durata de 4 săptămâni a arătat că administrarea de extract de frunze de păpădie la șobolani a redus semnificativ nivelul colesterolului total și al trigliceridelor.

Mai multe