Planta populară în Ardeal, cu efecte uimitoare asupra sănătății: „Îmbunătățește circulația sanguină”

19 mai 2025 8:27   Fapt divers

Mai mult ca sigur că fiecare dintre noi a auzit despre această plantă deja. Ea este foarte populară în piețele din Ardeal, însă nu multă lume știe că planta nu este numai un simplu ingredient delicios folosit la gătit. Ea are și anumite beneficii importante pentru sănătate, motiv pentru care ar trebui să încercăm să o introducem în dieta noastră.

Content image

Tarhonul este o plantă despre care deja am auzit cu toții. Însă, nu mulți români știu că acest produs cultivat în Ardeal nu este numai un simplu ingredient folosit în bucătărie, ci are și anumite beneficii importante pentru organismul nostru! Micii producători locali care cultivă tarhon încă mai știu cât de util poate fi, de fapt, acesta.

Tarhonul este un ingredient popular în rețetele din Ardeal, iar producătorii spun că există mai multe feluri, inclusiv unul care nu miroase deloc. Iar un soi care începe să fie tot mai popular în ultimul timp este tarhonul cu dungi roșii, a cărui tehnică de cultivare este secretă.

Tarhonul poate fi foarte bun pentru organism

Atunci când vine vorba despre tarhon, nu numai cultivarea acestuia contează, ci și modul în care este cultivat! În plus, el nu numai că va da un gust bun preparatelor noastre, dar poate chiar să îmbunătățească circulația sanguină.

„La conservare vă pot spune secretul. Îl spun și în piață, deci nu e o problemă. La borcane când îl punem, se îndeasă bine, întâi spălat, și se pune oțet curat, nu îndoit cu apă. Eu nu recomand sarea, pentru că sarea înnegrește”, a explicat Florin Grigore, potrivit G4Food.ro„E bun pentru că îmbunătățește circulația sanguină”, mai spune producătorul din județul Vâlcea.

Există mai multe feluri de tarhon

Din păcate, autoritățile din țara noastră nu sprijină producătorii de tarhon, iar piața deja a început să fie în scădere.

Am avut 10 ani 1.000 m, până acum 2 ani am redus la jumate, să mai fie vreo 5 ani de 500 m… și e în cădere”, a mai spus producătorul, potrivit sursei citate. Tarhonul este o plantă comună în rețetele din Ardeal, cunoscută nu doar pentru gustul bun, dar și pentru beneficiile pe care le poate avea pentru organism.

Mai multe