Postul Paștelui 2023. Păcatul uriaș pe care toți românii îl comit, fără să-și dea seama. Acest obicei e interzis în Postul Mare!

28 martie 2023 17:09   Fapt divers

Postul Paștelui, cel mai important și mai lung de peste an, reprezintă o perioadă marcată de numeroase slujbe și rugăciuni bisericești. Acesta implică o atenție sporită la modul în care ne ducem viața, deoarece acesta este și cel mai aspru din calendarul creștin-ortodox.

Postul Paștelui, potrivit rânduielii tradiției ortodoxe, durează șapte săptămâni, spre deosebire de Postul Crăciunului, care durează doar șase săptămâni. Acest lucru se întâmplă datorită însemnătății cu totul aparte, adăugându-se o săptămână, cea de a șaptea, care este diferită de celelalte și în care se fac slujbe speciale. Ultima săptămână, Săptămâna Patimilor, este de asemenea și cea mai aspră, în Vinerea Mare, potrivit tradițiilor strămoșești, ținându-se post negru. Totodată, în tot acest parcurs, rugăciunile personale trebuie intensificate, păstrându-se cât se poate calmul în relațiile cu ceilalți și pacea interioară.

În această perioadă, credincioșii trebuie să consume exclusiv alimente vegetale, existând doar două dezlegări la pește, respectiv cea de la sărbătoarea Bunei Vestiri și de Florii, când se sărbătorește un alt praznic împărătesc, Intrarea Domnului în Ierusalim.

Iată ce nu este permis să faci în Postul Paștelui. Fumatul este un păcat deosebit de grav

În perioada Postului Mare nu se fumează și nici nu se consumă alcool. Fumatul este considerat un păcat grav, fiind asociat dorința de autodistrugere.

În Postul Mare nu sunt permise excesele de orice fel, inclusiv de mâncare sau de băuturi care pe termen lung pot afecta negativ sănătatea (spre exemplu excesul de cofeină).

În Postul Mare nu se fac petreceri, botezuri cu petreceri, nunți sau cumetrii, de la sine înțeles, nu se cântă și nu se dansează.

În Postul Mare nu se consumă alimentele ,,de dulce”, respectiv carne, lapte, brânză ouă și nici pește, dacă nu există dezlegare.

În perioadele de post este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

În perioada Postului Paștelui este bine să te spovedești și să te împărtășești (cu dezlegarea preotului).

Perioadele de post reprezintă un prilej de reculegere și înnoire sufletească, pentru ca la finalul acestora să ne putem bucura cu atât mai mult de sărbătoare pentru care ne-am pregătit.

Mai multe