Povestea ciobanului român care a fost la muncă în Germania. De ce nu vrea să mai audă de munca peste hotare: „Să meargă alții”

4 octombrie 2024 9:34   Fapt divers

Ionuț Lazăr, un cioban din satul Deleni, județul Mureș, a decis să se întoarcă acasă din Germania, după ce a realizat că viața departe de țară nu este ceea ce își dorea. După o experiență dificilă în construcții, tânărul a concluzionat că nu mai vrea să audă de străinătate: „Nici să nu mai aud de ea, las’ să meargă alții, eu rămân la oi!”.

„Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune!"

Ca mulți alți români, Ionuț a plecat în căutarea unui trai mai bun, dar dorul de casă l-a determinat să facă repede cale întoarsă. Lucrând în demolări, Ionuț s-a trezit într-o lume diferită, în care banii erau mai mulți, dar prețul era enorm: oboseală, distanță față de familie și o viață lipsită de bucuria pământului natal.

Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune! Dorul de casă, dorul de țară, de familie…” – a mărturisit el, subliniind că banii câștigați nu se compară cu fericirea de acasă. Ionuț își amintește de zilele lungi de muncă, începându-și programul la ora 5:00 și terminându-se abia seara, obosit, fără puterea de a se bucura de mâncare.

Chiar dacă colegii săi câștigau și 20 de euro pe oră, el, fiind tânăr și neexperimentat, muncea pentru mult mai puțin. Cu toate acestea, Ionuț a decis că nu mai poate continua în acele condiții și a hotărât să se întoarcă acasă, pentru a-și relua activitatea de cioban.

Am zis la un moment dat, eu nu mai stau, mă duc acasă. Și-așa se strâng oile de-acum, vin Paștile, trebuie să mă duc acasă. De-acolo am venit oarecum nebun”, a spus tânărul cioban. Cu cei 1.200 de euro pe care i-a strâns în Germania, Ionuț a cumpărat câteva oi și și-a pus pe picioare o mică fermă.

„Cum îi acasă, nu-i niciunde”

Ionuț subliniază că locul natal, unde a crescut și unde se află părinții și bunicii lui, este neprețuit. „Sunt oameni care își vând casa din locul unde au crescut și se duc la oraș. Pe mine nu m-ar lăsa inima să-mi vând casa, locul de lângă părinți, de lângă bunici”, a explicat el. „Eu n-aș putea sta la oraș, eu vin nebun de-acolo.”

Cu o privire optimistă asupra vieții, Ionuț are un mesaj pentru românii din diaspora: „Un sfat nu numai pentru tineri, pentru toți oamenii plecați în străinătate: dacă ați strâns niște bănuți, vă recomand cu toată stima să vă întoarceți în țară, să faceți ceva pentru voi și pentru țara asta, să n-o lăsăm de izbeliște!”.

El îi îndeamnă pe cei care se gândesc să revină acasă să se ocupe de animale, subliniind importanța agriculturii și a creșterii animalelor: „Din animal trăiești, că animalul oferă, produce. Un picuț îi greu, că și mie mi-o fost greu, dar încet, încet, producția vine”.

Povestea lui Ionuț Lazăr este un exemplu elocvent despre cum dorul de casă și iubirea de natură pot să cântărească mai mult decât banii câștigați în străinătate. Cu toate provocările, el a ales să rămână la oi și să-și construiască o viață fericită acasă, în mijlocul pământului natal.

Mai multe