Premieră mondială! În această țară poți face transplant de fecale

16 noiembrie 2022 15:04   Fapt divers

Australia este prima țară din lume care a aprobat transplanturile fecale, pentru combaterea infecțiilor intestinale. Procesul de colectare a materialului genetic sănătos este folosit pentru tratarea unor afecțiuni precum colita cu Clostridium difficile, o boală potențial mortală.

Donatorii sunt rari

BiomeBank este compania care a obținut aprobarea să colecteze material genetic sănătos din microbiom, de la donatori de fecale (care trebuie să îndeplinească o listă de condiții). Din cauza pandemiei de COVID, procesul a fost îngreunat.

Citește și: De ce este necesar examenul coproparazitologic

Donatorii buni sunt uneori numiți unicorni, deoarece sunt foarte rari. Proba din fecale este înghețată și dezghețată chiar înainte ca un medic să o introducă la capătul unui colonoscop. În viitor, administrarea orală va deveni disponibilă - prin utilizarea de pastile care pot fi consumate de către pacient.  

Iată și: 6 lucruri dezgustătoare care se află pe corpul tău chiar acum

Suntem primii care îndeplinesc acest standard. Această aprobare ar trebui să le dea încredere medicilor să prescrie această terapie”, a declarat directorul general al BiomeBank, Sam Costello, potrivit Daily Star.

Transplantul poate salva vieți

Deși există multe cercetări care investighează în prezent transplanturile fecale pentru tratamentul mai multor boli, de la alcoolism și obezitate până la cancer de piele și autism , ideea terapiei de modificare a microbiomului este încă într-un stadiu incipient.

Trilioane de bacterii care trăiesc în interiorul intestinului nostru joacă un rol în sănătatea noastră generală, dar cum să transpunem aceste cunoștințe în tratamente clinice specifice este încă profund neclar.

Vezi și: Ai grijă cu ce te dai pe față! Cremele cosmetice ar putea conține excremente de șobolani și otrăvuri

Australia a dat aprobarea companiei de biotehnologie BiomeBank pentru „produsul său terapeutic bazat pe microbiom”, numit BIOMICTRA. Terapia este aprobată în mod specific pentru a trata infecțiile cu bacterii Clostridioides difficile. Această infecție bacteriană poate avea loc la pacienții care urmează tratamente cu antibiotice și duce la diaree severă, ce poate pune viața în pericol.

Compania lucrează la un sistem de livrare a capsulelor, dar metoda actuală de livrare, și cea aprobată de Australia, este administrată de un medic în timpul unei colonoscopii. BiomeBank caută deja un viitor al transplanturilor de fecale, dincolo de donatorii umani care furnizează mostre.

Te-ar putea interesa și: Riscurile sexului anal. Cât de uşor se poate ajunge la sângerări

Mai multe