Provocarea la care doar 1 din 10 români știe răspunsul. De ce a ales prizonierul pâinea în locul cheii

14 aprilie 2024 9:45   Fapt divers

Testele IQ, ghicitorile, puzzle-urile și diverse multe astfel de provocări vin în viața noastră cu scopul de a ne ajuta să ne antrenăm creierul și să dezvoltăm gândirea rapidă. Deși, de obicei, cele mai multe sunt cu obiecte ascunse în imagini, sau probleme de matematică, această provocare îți prezintă un prizonier care alege o pâine în locul cheii care deschide o celulă. Întrebarea este: de ce a ales pâinea și nu libertatea?

Cele mai frecvente provocări cu imagini implică găsirea unei greșeli, rezolvarea unui cod, sau descoperirea obiectului ascuns în fotografie. Practicarea regulată a unor astfel de teste ajută la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor și oferă, de asemenea, un antrenament sănătos pentru creier.

Însă, de data aceasta, avem o provocare diferită, deși implică tot o imagine, nu este nimic ascuns și nu trebuie să rezolvi nici o problemă. Trebuie doar să răspunzi la o simplă întrebare: de ce a ales prizonierul pâinea în locul cheii care i-ar putea oferi libertatea?

Privește imaginea și studiază-o cu atenție. Te poți pune chiar în locul prizonierului și îți poți adresa aceeași întrebare. Tu ce ai alege? Majoritatea aleg cheia și libertatea, însă tu trebuie să afli de ce prizonierul alege pâinea. Care este motivul?

De ce alege prizonierul pâinea

Ai auzit vreodată de „Experimentul Muștelor în Borcan”, sau „Muștele închise”? Ei bine, este un experiment unde, ai ghicit, muștele sunt plasate într-un borcan deschis. Însă, după un timp, va fi pus capac și va fi închis. Deși capacul va fi înlăturat ulterior, muștele nu vor mai încerca să zboare. De ce?

Acest comportament este interpretat ca o formă de învățare în care muștele renunță la încercarea de a zbura, deoarece au învățat că nu pot scăpa, chiar și atunci când au posibilitatea de a o face. Este un exemplu clar al efectului învățării și adaptării la condițiile mediului.

Așadar, și în fotografia ilustrată, prizonierul este deja învățat să fie închis, pentru că, acolo are pâinea asigurată. În libertate, trebuie să găsească soluții pentru a procura pâinea, iar acesta este motivul pentru care nu alege, de fapt, cheia care i-ar oferi acea libertate.

Mai multe