Ro-alert. Situațiile în care se trimit alerte pe telefon și cum poți să revezi istoricul mesajelor
Un mesaj Ro-alert poate fi de mare ajutor, deși sunt și situații în care atenționările pot deveni stresante. Iată situațiile în care se trimit alerte pe telefon și cum poți să vezi istoricul mesajelor. Totodată, îți vom explica și cum poți să dezactivezi aceste mesaje, în cazul în care dorești să faci acest lucru.
În ce situații se trimit mesajele Ro-alert
Sistemul Ro-alert este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol. Mesajele de avertizare pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast.
Cetățenii pot primi mesaje Ro-alert în cazul unor fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care prezintă pericole majore.
De asemenea, vor fi emise mesaje de avertizare în cazul unor incidente CBRN (Centre de excelență chimice, biologice, radiologice și nucleare) în afara amplasamentelor, care pot avea urmări grave asupra populației.
Singurele agenții autorizate în prezent să emită mesaje de avertizare sunt:
- Departamentul pentru Situații de Urgență;
- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență;
- Inspectoratele pentru Situații de Urgență teritoriale (județene și București-Ilfov).
Autoritățile susțin că mesajele Ro-alert vor fi trimise numai atunci când există o amenințare gravă la adresa vieții, a sănătății sau a proprietății. Totodadă, uneori, români pot fi deranjați cu mesaje de test programate.
Se trimite Ro-alert în caz de înrolare în armată
La începutul războiului din Ucraina, înrolarea în armată a reprezentat un subiect fierbinte în rândul populației. Cu ocazia unor dezinformări grosolane, Ministerul Apărării a venit cu lămuriri clare privind înrolarea în armată.
Totul a plecat de la un mesaj Ro-alert fals, în care se spunea că toți cei cu vârste între 20 și 35 de ani ar fi trebuit să se prezinte imediat la cel mai rapid centru de înrolare.
Românii pot sta liniștiți! MApN a reamintit că serviciul militar obligatoriu în România a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. În orice caz, reluarea încorporărilor în armată nu se face prin mesaje Ro-alert. După cum menționam anterior, rolul acestor atenționări este de a semnala un pericol major.
Mai trebuie menționat că pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii. Prin urmare, înrolarea în armată se poate face doar în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus.
Cum revezi mesajele din istoricul Ro-alert
Dacă totuşi vreţi să nu mai primiţi mesaje Ro-alert, iată pașii pe care trebuie să-i parcurgeți dacă aveți un sistem Android:
- Setări – Notificări – Setări avansate – Alerte de Urgenţă Wireless – Debifaţi toate alertele sau doar cele care nu vă interesează
Tot aici puteţi vedea un istoric al mesajelor Ro-alert primite în ultima perioadă. Pentru asta trebuie să accesați Istoricul alertelor de urgenţă. Pentru cei care au un dispozitiv cu sistem iOS, pașii sunt asemănători.
Mai trebuie precizat că autoritățile române trimit un mesaj de avertizare doar pe telefoanele mobile din imediata apropiere a unei situații de urgență.
Un alt aspect important este faptul că puteți verifica dacă mesajul este autentic pe aplicația DSU pentru smartphone și pe paginile de Facebook ale DSU și IGSU.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!