Aplicația care arată dacă mașina are RCA sau nu. Când va deveni funcțională

Ultima actualizare:

Șoferii care vor mai urca la volanul unei mașini fără a avea asigurare RCA vor fi depistați în trafic în câteva fracțiuni de secundă. Nu este prea departe acea zi, pentru că Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care acest lucru va fi posibil. 

În curând, vei fi verificat printr-o aplicație dacă ai RCA sau nu   FOTO: Arhivă
În curând, vei fi verificat printr-o aplicație dacă ai RCA sau nu FOTO: Arhivă

Poliția Română a început să testeze o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, dacă o mașină are asigurare obligatorie sau nu. Acest lucru va fi posibil prin conectarea la baza de date AIDA cu polițele RCA. 

Aplicația va deveni funcțională în acest an 

Aplicația a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române. Președintele BAAR, Mădălin Roșu, estimează că această aplicație va deveni funcțională în acest an.

„Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu. Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu - e în vederea înmatriculării - și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect”, a explicat Mădălin Roșu pentru HotNews.ro

Aplicația va filma 

Mădălin Roșu a mai spus că se lucrează în prezent și la capacitatea aplicației de a filma, adică în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă autovehiculul este asigurat sau nu. 

„Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reușim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar. Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație.”, a mai spus președintele BAAR.

Doar 70% dintre mașinile înmatriculate în România au RCA

Parcul auto din România avea peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul anului trecut, dar nu toate aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA. În aceeași perioadă de referință, în țară erau valabile doar 6,7 milioane de polițe de asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament. Asta înseamnă că doar 70% din mașinile înmatriculate sunt asigurate RCA. 

Sigur că este un semnal de alarmă, însă nu toate aceste autovehicule chiar circulă pe șoselele din România. Unele mașini zac prin parcări luni de zile sau chiar ani. Totuși, potrivit Legii 132/2017, în astfel de cazuri, șoferul ar trebui să suspende contractul RCA, să depună plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat și să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

În caz contrar, șoferii riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului. În 2021, polițiștii au dat 8.734 de sancțiuni pentru lipsa poliței RCA.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
miri  foto   Shutterstock jpg
cancer jpg
florin calinescu png
Regele Frederik si Regina Mary ai Danemarcei Foto Profimedia (1) jpg
enescu jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net