Românii, afectați de sărăcia din copilărie. Obiceiurile triste pe care le-au dezvoltat: „Mă simt prost, chiar dacă îmi cumpăr ceva necesar”

20 septembrie 2024 6:23   Fapt divers

Românii care au crescut în sărăcie trăiesc cu teama zilei de mâine, drept pentru care au devenit economi și limitați în ceea ce privește bugetul pe care îl au. Mai mult, aceștia au dezvoltat obiceiuri de a strânge și păstra lucruri, din teama de a nu se confrunta cu noi lipsuri. 

„Eu nu îmi cumpăr haine decât atunci când am nevoie”

Una dintre situațiile de acest gen este descrisă de o tânără studentă, chiar pe rețelele de socializare. Aceasta a vorbit despre copilărie și despre obiceiurile pe care le-a păstrat ajunsă la maturitate.

"Eu nu am crescut în cele mai strălucite condiții, însă în momentul de față sunt la facultate și lucrurile parca stau mai bine, nu e nici acum extraordinar, dar pot sa spun că nu mai e nici așa rău ca atunci când eram copil. Voi cu ce ați rămas din aceasta perioadă, mă refer la ticuri, gesturi sau cu alte comportamente, care sunt automatisme de-a dreptul?

Eu nu îmi cumpăr haine decât atunci când am nevoie, și atunci îmi pare foarte rău că dau bani mulți pe lucruri; când merg la cumpărături, calculez costul total al produselor din coșul de cumpărături și de extrem de multe ori am renunțat la ceva ce îmi doream, doar pentru că nu merită să dau bani pe ceva ce nu este de strictă necesitate.

Am rămas cu o obișnuință care mă face să fiu izolată: nu ies nicăieri, pentru că ar însemna că trebuie să cheltui ceva și eu mereu când trebuie sa scot o sumă din portofel, mă simt prost, chiar daca îmi cumpăr ceva necesar pentru mine sau chiar daca este vorba despre altceva”, a scris tânăra pe Reddit.

„Fa economie la orice”

De asemenea, studenta a mărturisit că nu se poate detașa de lucruri, chiar dacă au devenit inutile pentru ea.

"Problema care mă deranjează extrem de mult la mine este că nu pot sa renunț la lucruri, mereu mă gândesc ce fac daca îmi trebuie un lucru, sau, nu pot să-l arunc, e încă util, așa că am mereu lucruri la care nu pot renunța, oricât de uzate ar fi și ajung sa păstrez obiecte si chiar să mă atașez de ele. Când trebuie să cumpăr alimente sau produse de curățenie, (știu că nu e bine) cumpăr, de cele mai multe ori, cele mai ieftine lucruri, deși știu că nu sunt la fel de bune. Fac economie la orice, și chiar daca reușesc să pun deoparte ceva bani, tot nu pot sa îmi iau ceva ce îmi doresc, pur și simplu nu pot. Lista poate să continue", a mai spus ea.

„Am crescut cu 2 mese pe zi”

Postarea fetei a adunat sute de comentarii, iar mulți dintre utilizatori au povestit întâmplări și experiențe similare.

"Ceea ce îmi vine prima dată în minte e alimentația deficitară. Am crescut cu 2 mese/zi, micul dejun a fost întotdeauna cereale cu lapte, iar cartofii prăjiți (sau piure, câteodată) erau nelipsiți la a două masă. Dacă făcea o tocană sau mâncare de cartofi, se mânca zile la rând același lucru. Nici acum nu am o problemă să mănânc 3-4 zile același fel de mâncare.

Mama gătește în continuare aceleași câteva feluri prin rotație, deși și-ar permite să mai încerce și altceva. Am încercat pe parcurs să mai diversific, iar acum mănânc ceva mai bine decât atunci (deși tot 2 mese/zi), dar greu tot este, fiindcă cum ai zis și tu, detest să cheltui bani, mai ales pe mâncare.

Un alt lucru ar fi socializarea - până la o anumită vârstă nu vedeam diferențele între mine și restul copiilor, poate nici nu erau atât de evidente, având în vedere că vorbim despre România de la începutul anilor 2000. Cam toți eram săraci.

La un moment dat am crescut, am mers la liceu în orașul de lângă și abia atunci diferențele au fost dureroase. Nu am chemat niciodată pe nimeni la mine acasă, nu-mi făceam ziua de naștere, nu eram antisocială cu totul, dar preferam să nu particip și să stau acasă. Cam așa sunt și acum.

În fine, e mult de muncă cu noi înșine, în primul rând ca să recunoaștem de unde vin exact anumite comportamente. Nu toate vin doar din sărăcie, ci și din sărăcie împletită cu raportarea părinților noștri la ea. Unii părinți au încercat să se mai zbată, alții au renunțat și ambele alegeri le regăsim în noi într-un fel sau altul”, a mărturisit unul dintre internauți.

Alții spun că fac economie chiar și la mâncare și sunt limitați atunci când vine vorba de cumpărături. 

"Da, și eu sunt la fel. Uneori urăsc faptul că îmi cumpăr ceva."

"Mănânc tot din farfurie și din a prietenei, că să nu facem risipă"

"Când întru în supermarket mă uit strict la prețul per kilogram al produselor niciodată la prețul per bucată. Am întrebat stânga dreapta și aparent nimeni nu face asta."

Mai multe