Țara din Eurupa în care 10% din populație trăiește într-o sărăcie lucie. Este una dintre cele mai vizitate de români
Datele oficiale publicate recent arată o creștere alarmantă a nivelului de sărăcie absolută în Italia, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (ISTAT), numărul persoanelor care trăiesc în "sărăcie absolută" a ajuns la 5,75 milioane, reprezentând 9,8% din populația țării. Aceasta marchează o creștere modestă față de nivelul de 9,7% înregistrat în anul precedent, dar este cea mai mare rată a sărăciei înregistrată de Italia de la debutul colectării datelor statistice în 2014.
Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută a continuat să crească
Chiar dacă economia Italiei a înregistrat o relansare mai puternică după recesiunea provocată de pandemie în 2020-2021 decât alte state vecine precum Germania și Franța, această revenire economică nu a avut un impact semnificativ asupra celor săraci. Deși gradul de ocupare a crescut, numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută a continuat să crească.
În timp ce în 2020 și 2021, în plină pandemie, procentul celor care trăiau în sărăcie absolută era de 9,1% și respectiv 9%, impactul recesiunii asupra familiilor a fost parțial contracarat de măsurile de sprijin adoptate de guvernul italian. Totuși, eliminarea unor programe de subvenții, cum ar fi "venitul cetățenesc", introdus în 2019 pentru a ajuta familiile să iasă din sărăcie, a avut un impact negativ asupra celor săraci.
"Venitul cetățenesc", eliminat complet la începutul acestui an
"Venitul cetățenesc", care a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie în 2019, a fost eliminat complet de la începutul acestui an, fiind înlocuit cu o subvenție limitată care vizează în principal persoanele care nu pot să muncească din motive fizice.
Analizând datele la nivel regional, se observă că rata sărăciei este diferită în funcție de regiune. În nordul Italiei, rata de sărăcie absolută era de 9%, în centrul țării de 8%, iar în sud, o regiune istoric săracă, aceasta ajunge la 12,1%.
În concluzie, datele recente arată o creștere îngrijorătoare a sărăciei în Italia, reflectând nevoia continuă de politici sociale eficiente și de sprijin pentru cei mai vulnerabili din societate.