Deși muncesc, românii continuă să se afle în fața riscului de sărăcie. Este cel mai mare nivel din UE

În ciuda faptului că muncesc, românii continuă să riște să se confrunte cu sărăcia, comparativ cu restul Uniunii Europene, inclusiv față de statele vecine țării noastre. Din păcate, țara noastră are cea mai mare rată a sărăciei în muncă, în Uniunea Europeană.

Românii se află în fața riscului de sărăcie / foto: Shutterstock
Românii se află în fața riscului de sărăcie / foto: Shutterstock

Chiar dacă muncesc, românii continuă să riște să se confrunte cu sărăcia! Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, în anul 2023, nu mai puțin de 15,3% dintre lucrătorii din țara noastră erau expuși riscului de sărăcie. În același timp, în Bulgaria, cât și în Spania, această cifră se situa la puțin peste 11%. De asemenea, în țări precum Grecia, doar 10% dintre lucrători se aflau în fața acestui risc, iar în Ungaria, era vorba despre numai 7%.

Situația României nu doar că este mai precară, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, ci continuă să se degradeze. Cu un an înainte, în 2022, numai 14,5% din lucrătorii din România se aflau în fața riscului de sărăcie.

În Bulgaria, această valoare se situa la 9,7%, în timp ce în Italia și Spania, undeva peste 11% dintre lucrători puteau cădea pradă acestei probleme. În general, în 2023, tendința de-a lungul Uniunii Europene a fost  una de creștere a riscului de sărăcie, față de 2022.

Românii au cel mai mare risc de sărăcie din Europa

Riscul de sărăcie în România
Riscul de sărăcie în România

Atunci când vie vorba despre distribuția pe genuri, undeva în jur de 18,9% dintre bărbații din România riscă să se confrunte cu riscul de sărăcie, în timp ce în privința femeilor, această valoare se situează la 10,3%, în anul 2023.

Această diferență poate fi explicată prin faptul că rata de ocupare a femeilor din România este mai scăzută, comparativ cu cea a bărbaților. De asemenea, există mai multe femei cu studii superioare, în câmpul muncii.

Din păcate, în ultimii 5 ani, adică între 2019 și 2023, undeva în jur de 8,8% dintre toți lucrătorii europeni s-au aflat în fața riscului de sărăcie. Cea mai mare rată se înregistrează chiar în țara noastră, cu 15,3%, urmată de Luxemburg, cu 12,6%, iar apoi de Spania, cu 12%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cluj-Napoca
image
image
image
image
image
image
gradina freepik jpg
image png
delta dunarii foto AMDTDD jpeg
image png
ceausescu congres jpg
bacalaureat adevarul jpg
Fun Zone jpeg 1 jpeg
bucatarie pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net