Rugăciunea care trebuie citită zilnic în postul Sfintei Mării ca să-ţi meargă bine tot restul anului. Rostește-o, iar minunile vor apărea în viața ta
Pe 1 august a început postul „Adormirii Maicii Domnului” denumit şi postul „Sfintei Marii” sau „Sântămăriei”. Acesta este unul dintre cele mai importante din an, durează două săptămâni şi se termină pe 15 august. Click! vă spune ce trebuie să faceţi în această perioadă ca să vă meargă bine, să aveţi spor şi să nu atrageţi necazul.
În această perioadă, credincioşii trebuie să-şi aducă aminte de virtuţile Fecioarei Maria şi sunt îndemnaţi la rugăciune şi înfrânare, dar şi la fapte bune. Această perioadă de privaţiuni îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: „Schimbarea la Faţă” (6 august) şi „Adormirea Maicii Domnului” (15 august).
Ce trebuie să mănânci în fiecare zi
Din punct de vedere alimentar, postul „Adormirii Maicii Domnului” este considerat a fi mai uşor decât Postul Mare, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli. Specialiştii spun că este un post uşor şi pentru faptul că pe finalul verii avem la îndemână diverse legume şi fructe proaspete.
Biserica recomandă în postul „Adormirii Maicii Domnului” ajunare lunea, miercurea şi vinerea, până în jurul orei 15.00, când se consumă mâncare uscată. Ajunarea este potrivit credinţei creştine postirea aspră pe durata unei singure zile, ori măcar a unei jumătăţi de zi. În Postul Adormirii Maicii Domnului”, marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica e dezlegare la untdelemn şi vin.
Tradiţii în postul «Adormirii Maicii Domnului»
* În timpul postului ”Adormirii Maicii Domnului” nu trebuie să te cerţi cu nimeni, să nu porţi duşmănie şi să nu te lauzi cu faptele tale de milostenie.
* Pe toată perioada postului, este bine ca toţi credincioşii să se roage în fiecare zi, astfel încât să fie cât mai aproape de Dumnezeu.
* Nu trebuie să păcătuim şi să fim buni cu toţi cei din jurul nostru.
* Despre postul „Adormirii Maicii Domnului” sau postul „Sântămăriei” se spune că este singurul post care, ţinut cu smerenie şi credinţă, poate să îndeplinească dorinţele.
* În fiecare zi a postului, creştinii ar trebui să rostească rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.
* În unele zone din Moldova şi Oltenia, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune, faguri de miere. De asemenea periodic trebuie mers la cimitir şi tămâiate mormintele.
* Pe 15 august, la terminarea postului, cu ocazia sărbătorii de „Adormirea Maicii Domnului”, în unele zone de la munte există superstiţia ca ţăranii trebuie să renunţe la pălărie şi să treacă la căciulă.
* În postul „Sfintei Marii” e interzis ca oamenii să se scalde în apele râurilor.
* Aceeaşi tradiţie spune că oamenii nu ar trebui să doarmă pe prispă în aceste zile.
Legenda «Adormirii Maicii Domnului»
„Adormirea Maicii Domnului” este un eveniment esenţial în lumea creştină şi ridicarea trupului la cer reprezintă „ultima taină”, după Învierea lui Iisus Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt. Conform basilica.ro, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă. Apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Aici s-au rugat şi au cântat până în momentul îngropării acesteia, în satul Ghetsimani, lângă drepţii ei părinţi, Ioachim şi Ana. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai târziu şi a cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în el nu a găsit nimic, locul era gol.