Satul-labirint unic din România. E de pe vremea romanilor și are mai multe străzi decât case

5 iunie 2024 12:06   Fapt divers

Situat în județul Harghita, satul-labirint este o adevărată provocare pentru cei care nu cunosc drumul. Nu sunt puțini cei care s-au rătăcit pe uliţele înguste căutând la pas ieşirea. În Inlăceni sunt 161 de case, dar există și mai multe străzi.

La Inlăceni (Enlaka, în maghiară) sunt 161 de case dintre care 68 nu au fost renovate niciodată. Vârsta caselor se măsoară în secole, majoritatea fiind monumente de arhitectură rurală și toate seamănă izbitor între ele. Cea mai veche datează încă de la 1742 şi este încă în picioare. Ce face unic acest sat în România este multitudinea de uliţe. Cu toate că satul nu este traversat de niciun drum important la nivel naţional şi este destul de izolat de civilaţie, numărul uliţelor îl depăşeşte pe cel al caselor.

Satul-labirint datează de pe vremea romanilor

Cunoscut ca „satul-labirint”, în Inlăceni există 182 de ulițe, motiv pentru care a căpătat această poreclă. Situat la 644 metri altitudine de poalele Vârfului Firtanus și la 23 de km de Cristuru Secuiesc, este locuit exclusiv de maghiari. Au trăit și români, pe vremuri, însă au fost asimilaţi încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Conform ultimelor cercetări, satul datează de pe vremea romanilor. Prima atestare documentară a aşezării este în anul 1333, însă vestigiile arheologice găsite aici dovedesc că este, de fapt, mult mai vechi. Pe teritoriul satului s-au descoperit urmele unor aşezări din ecopa bronzului. S-au descoperit fragmente ceramice de tip celtic, un tezaur de monede bizantine și o sabie de bronz de tip micenian. De asemenea, pe vremea romanilor aici a existat un castru roman, construit la jumătatea secolului al doilea, în timpul domniei împăratului roman Septimius Sever.

Pe teritoriul satului au staționat soldaţii cohortelor Hispanica din Legiunea a XIII-a - Gemina, iar planul localităţii păstrază și în prezent aspectul vechii fortificaţii romane. În centrul satului, la o altitudine de 655 de metri, se află Biserica Unitariană, ridicată în secolul al XV-lea din pietre romane, potrivit adevărul.ro.

Clădirea este apărată de un zid de piatră de mari dimensiuni și reprezintă unul dintre cele mai importante monumente  arhitectonice din zona Cristurului.

Legendele satului-labirint

Se spune că, pe vremuri, un prinţ s-a îndrăgostit nebuneşte de o frumoasă zănă care trăia la Inlăceni. Se urca în fiecare seară pe cal și mergea pe munte la cetate pentru a se întâlni cu aleasa inimii, însă fratele zânei, pe nume Tartod, a devenit gelos şi l-a ucis pe tânăr, împingându-l în prăpastie. Legenda spune că imediat calul a devenit stană de piatră, iar în zonă a izvorât o apă curgătoare despre care se spune că reprezintă lacrimile fetei.

Piatra în care s-a transformat calul poat efi văzută și astăzi. Mai mult, se spune că anunţă chiar cum va fi vremea. Dacă se vede alb, vremea va fi însorită, iar dacă stana de piatră este cenuşie, vremea va fi mohorâtă.

Mai multe