Satul unic din România. Are clădiri și drumuri de marmură, iar o singură femeie locuiește aici

În Hunedoara se ascunde un colț de lume cu totul și cu totul special. Satul Alun, aflat în Ținutul Pădurenilor, este considerat a fi unicat în Europa. Aici, drumurile și clădirile sunt sculptate din marmură, iar viața se desfășoară într-un cadru desprins parcă din basmele cele mai încântătoare.

Satul Alun. Foto: arhiva.
Satul Alun. Foto: arhiva.

Un sat încrustat în pietre prețioase

Satul Alun se distinge prin peisajul său ireal, unde marmura devine parte integrantă a vieții cotidiene. Materialul găsit în această zonă este atât de prețios și de fin încât calitatea sa este comparată cu celebrele cariere de marmură din Carrara, Italia. Această conexiune cu pietrele prețioase a adus notorietate și admirație acestui mic colț de paradis.

Drumul ce serpuiește prin valea Alunului, construit în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, este un simbol al ingeniozității și resurselor locale. Inițial construit pentru transportul marmurii de la cariera din Alun la fabrica din Simeria, acest drum de marmură a devenit unul dintre punctele de atracție ale zonei, rezistând trecerii timpului fără să-și piardă din splendoare.

O bijuterie arhitecturală

Fundațiile caselor și beciurile din Alun sunt realizate din aceeași marmură nobilă care a consacrat acest sat unic. Clădirile, ridicate cu mândrie în anii '50, sunt mărturii ale unei epoci de glorie și prosperitate, când Alunul era înfloritor și plin de viață. Biserica ortodoxă, înălțată între anii 1937 și 1939, este o capodoperă de marmură ce încântă privirile și sufletele celor ce o vizitează.

Chiar dacă viața bate mai puțin în ferestrele sătenilor și doar două familii mai locuiesc aici, din care o singură femeie, Alunul nu își pierde speranța. Întoarcerea unor foști localnici și interesul crescut din partea turiștilor aduc un suflu nou acestui colț de rai. Proiecte de revitalizare, inițiative culturale și ecoturismul devin promisiuni pentru un viitor mai strălucitor al satului Alun.

O reîntoarcere la rădăcini

Oamenii care se îndreaptă spre Alun sunt atrași nu doar de frumusețea peisajului, ci și de atmosfera autentică și de ospitalitatea localnicilor. Întoarcerea la natură și la valorile autentice ale vieții rurale devin motive pentru care Alunul redevine un punct de atracție pentru cei ce caută liniște și autenticitate.

Satul Alun este mai mult decât o destinație turistică. Este o poveste vie, o lecție de istorie și un exemplu de frumusețe naturală și arhitecturală. Dacă vă aventurați în Ținutul Pădurenilor, nu ezitați să faceți o oprire în acest sat unic. Vă veți îmbogăți sufletele cu peisaje de neuitat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldați ruși pe frontul din Ucraina oct 2023 FOTO Profimedia (3) jpg
image
image
image
image
image
image
sex jpg
zarug lorelai asia expresz jpeg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
f86f6691 60b5 4a3c a365 aa8e678c0156 (1) jpeg
NZ9TprqoX8S 3L jpg
image png
Mirosuri neplacute Asa poti avea o casa parfumata si primitoare  Sursa foto shutterstock 1892880535 jpg
busculanda india profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net