Se schimbă banii în România. Când vom fi plătiți în euro, anunț oficial

17 martie 2023 15:25   Fapt divers

Veste importantă pentru români. Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a făcut un anunț cheie. Guvernul este decis ca România să adopte moneda euro în anul 2029.

România și-a propus să treacă la moneda euro în 2029. Cel care a vorbit despre asta a fost Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care a precizat că țara noastră ar putea adopta euro chiar mai devreme de termenul stabilit, dacă îndeplinește mai multe condiții.

„Dacă PNRR se va implementa în totalitate, putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029. Vom avea și criterii de convergență nominală îndeplinite, dar vom crește și convergența reală. Am încredere în capacitatea mediului de afaceri românesc și a poporului de a trece peste toate problemele și de a merge mai rapid mai departe. Singura chestiune de făcut: să stăm la masă în dialog”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.  

Autoritățile române se chinuie de mai mulți ani să faciliteze tranziția de la lei la euro. Aderarea la zona euro reprezintă un consens în clasa politică, dar voința lor este departe de a fi suficientă, mai ales când țara noastră se confruntă cu deficite financiare semnificative și o fragilitate sporită a balanței externe.

Este sau nu realist termenul de 2029 pentru aderarea la euro

Tocmai ce a fost publicat un nou raport intitulat România – Zona Euro Monitor nr. 10/2022. Acesta a fost coordonat de academicianului Daniel Dăianu și detaliază o serie de probleme economice din țara noastră care nu fac foarte facilă îmbrățișarea euro în locul leului românesc. Concluzia este că, în lipsa unei consolidări fiscale durabile, nu este realistă speranța la o aderare rapidă.

Comunicarea Consiliului din 1 iunie 2022 privind Decizia de aderare a Croaţiei la zona euro reiterează faptul că aderarea la zona euro rămâne o decizie politică, însă problema de fond este aceeaşi ca înainte de pandemie: capacitatea statului membru candidat de a preveni vulnerabilităţile macroeconomice şi financiare şi de a avea o capacitate durabilă de absorbţie a şocurilor şi a dezechilibrelor macroeconomice.

Adoptarea euro va costa băncile locale din Croaţia aproximativ 1 miliard kuna (circa 133 milioane euro) pe an sub formă de comisioane de conversie şi între 80 şi 100 milioane euro – cheltuieli necesare pentru adaptarea serviciilor IT şi a reţelelor de bancomate conform unei evaluări a Asociaţiei Croate a Băncilor (2022).

Se schimbă banii. Concluziile prezentate de BCE şi CE în Rapoartele de convergenţă (CE, 2022d) publicate la data de 1 iunie a.c., care evaluează progresele înregistrate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia – cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro – converg în totalitate: (i) numai Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul de stabilitate a preţurilor; (ii) toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru aflat în Procedură de Deficit Excesiv (PDE); (iii) Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriul cursului de schimb; (iv) Bulgaria, Croaţia, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratei dobânzii pe termen lung; (v) Croaţia îndeplineşte cele patru criterii de convergenţă nominală, iar legislaţia sa este pe deplin compatibilă cu cerinţele TFUE”, se spune în document.

Bulgaria ar putea adera la zona euro din 1 ianuarie 2025

Amintim că în ceea ce îi privește pe vecinii noștri bulgari, este posibil ca aceștia să treacă mai repede decât noi la euro. Vicepreședintele Comisiei Europene a declarat, în urmă cu aproape o lună, că Bulgaria ar putea adera la zona euro din 2025 în cazul în care este pregătită. Comentariul său a venit în contextul în care ministrul bulgar al Finanțelor a anunțat că Sofia a renunțat la data de 1 ianuarie 2024 pentru adoptarea monedei euro pentru că nu și-a îndeplinit angajamentele.

Bulgaria ar putea adera la zona euro începând din 1 ianuarie 2025, dacă va îndeplini toate criteriile de aderare, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Mai multe