Dolari sau euro? Ce avere puteai să faci dacă mizai pe moneda americană în ultimul an
Dolari sau euro? Iată o întrebare de o mie de puncte pentru cei care mai au un ban la pușculiță. Puterea de cumpărare a românului se micșorează „Putin câte Putin” din cauza multor factori care au lovit specia umană în ultimii ani. Ma rog, uneori, specia umană are tendință să se lovească singură, dar asta e o altă discuție. Revenind la dilema financiară a celor care mai au ceva la saltea, îți spunem cât mai simplu posibil cât de mult au câștigat cei care au mizat pe moneda americană în ultimul an de zile.
Vom face o analiză succintă fără a plictisi, căci timpul se scurge repede și trebuie să ne încărcăm bateriile cât de mult putem până nu începe o nouă săptămână de muncă.
Citește și: ROBOR-ul le-a sărăcit conturile! Incredibil cât sunt românii nevoiți să plătească acum rata la bancă
Bun, toată lumea a observat că moneda euro a devenit „jucăușă” de când UE și-a cam pedepsit proprii cetățeni, încercând să sancționeze Rusia. Pe lânga acest aspect, dolarul a decolat ca o rachetă ajungând la cel mai mare nivel din ultimele două decenii.
Cât au pierdut euro și leul față de dolar? Ai fi câștigat sume serioase de bani dacă ai fi cumpărat moneda americană
În experimentul nostru vom pleca la drum cu o sumă de 100.000 de lei. Pentru a nu ne pierde în calcule și pentru ca pierderile și câștigurile să fie cât mai bine înțelese, vom rotunji sumele. În plus, oricum tranzacțiile diferă un pic la casa de schimb valutar sau la sediul băncii atunci când vinzi sau cumperi valută.
Am luat ca puncte de referință datele de 2 iunie 2021 și 24 august 2022. Dacă ai avut inspirația să cumperi dolari cu această sumă (100.000 de lei) în vara lui 2021, când moneda americană se balansa în jurul pragului de 4 lei, atunci ai fi reușit să ai în bancă (sau la saltea) aproximativ 25.000 de dolari. Între timp, dolarul a crescut vertiginos, iar pe 24 august 2022 a atins pragul de 4.9 lei.
Dacă ai fi transformat abia atunci suma de 100.000 de lei în valuta americană, ai fi putut cumpăra doar 20.400 de dolari. Așadar, într-un an de zile, leul a pierdut aproape 20% din valoare în comparație cu dolarul american. Ținând cont că euro și moneda românească se află cam în același raport ca în 2021, vedem clar că pariul câștigător ar fi fost să transformați economiile în dolari.
Câți dolari puteai să cumperi cu 100.000 de lei în anul trecut față de anul acesta?
- 25.000 de dolari - vara lui 2021
- 20.400 de dolari - vara lui 2022
Foarte interesant: Cât va fi pensia minimă după majorarea de la 1 ianuarie 2023
Ai fi fost cu 20% mai bogat dacă mizai pe dolar în ultimul an de zile
Vă reamtim că aceste calcule sunt rotunjite și că oricum atunci când vinzi valută, cursul valutar e mai mic decât cel de referință, iar atunci când cumperi, cursul e mai mare decât cel afișat de banca centrală.
În orice caz, pariul câștigător este evident acum, dar cine s-ar fi gândit în urmă cu un an că dolarul va exploda, iar euro se va scufunda atât de mult. Iată ce cotații au avut euro și dolarul în zilele alese de noi:
- 2 iunie 2021: dolar - 4.0400 lei / euro - 4.9197 lei
- 24 august 2022: dolar - 4.0978 lei / euro - 4.8818 lei
Între timp, în ultima săptămână, atât euro, cât și dolarul au pierdut teren în fața leului românesc. În mod surprinzător, la începutul lunii septembrie, cotația BNR anunța moneda euro la valoarea de 4.8525 lei, în timp ce dolarul ajunsese la 4.8375 lei. Până la urmă, cele două valute au terminat aproape pe picior de egalitate prima săptămână din această lună.
Cu atât de multe fluctuații și incertitudini în domeniul economic, e imposibil de estimat ce diferență va exista mai departe între dolar și euro. Însă un lucru e cert: cine a mizat pe dolar în urmă cu un an a scos un profit serios în această perioadă. Chiar și în aceste condiții, e imposibil de prezis ce se va întâmpla în iarna care se apropie. Dar, cu răbdare, vom afla „Putin câte Putin”, așa cum îi place românului să glumească.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!