Secretul unui grătar perfect. La ce trucuri să apelezi dacă vrei să îți iasă carnea aromată

27 aprilie 2023 6:35   Fapt divers

Minivacanța de 1 Mai se apropie, iar așa cum spune tradiția, românii vor încinge grătarele.  Pentru că mulți locuiesc în apartament şi nu au posibilitatea de a face un grătar în aer liber, specialiștii spun că grătarul electric este cel mai potrivit pentru ei. Cei care locuiesc, însă la curte pot opta pentru cel pe cărbuni. Oferă cărnii o aromă aparte. 

Ce să alegi: grătarul electric, pe gaz sau pe cărbuni

Aceasta este întrebarea în prag de vacanţă de 1 Mai. Cei mai mulţi merg pe varianta clasică: grătarul pe lemne şi cărbuni. O variantă ieftină şi care oferă cărnii o aromă aparte, scrie Observatornews.ro.

,,Secretul grătarului perfect este să avem cărbune. Să avem grătarul pe cărbuni pentru că pe cel electric sau la celelalte grătare nu ies la fel de gustoase ce pui pe ele. Îi dă altă aromă şi altă savoare", a declarat proprietarul unei terase.

Pentru cei care locuiesc la apartament şi nu au posibilitatea de a face grătar în aer liber, cea mai bună opţiune este grătarul electric.

Este sau nu potrivit grătarul pe gaz

,,Distribuie în mod egal căldura pe toată suprafaţa grătarului şi o menţine mai mult timp. Aici e cu mult mai bun decât cel electric. La dezavantaje, ar fi faptul că doar arată ca un grătar şi nu are gust de grătar", spune chef Iosif Ștefănescu pentru Observatornews.ro.

Dacă la noi grătarul tradiţional este şi cel mai ieftin, nu la fel stau lucrurile şi în Germania. O pungă mică de coceni se vinde cu 8 euro la supermarket.

În prezent, există trenduri în lumea grătarelor. Ghearele de carne pentru pulled pork, coşul de rotiserie şi popcorn pentru grătar sunt doar câteva dintre accesoriile preferate ale grătargiilor. Seturile de ustensile din inox pentru grătar costă între 80 şi 800 de lei, scrie Observatornews.ro.

Pașii pentru un grătar perfect: Încinge grătarul

Scoate carnea din frigider și las-o să stea la temperatura camerei timp de 20-30 de minute. Cheia unei fripturi perfecte este gătirea la o temperatură ridicată pentru o perioadă scurtă de timp. 

Cu cât friptura este mai rece când atinge grătarul, cu atât va dura mai mult pentru a o găti. Și cu cât petrece mai mult timp pe căldură, cu atât devine mai tare. În mod ideal, vrei ca interiorul cărnii să fie puțin rece atunci când o pui pe grătar. 

Asezonează carnea

Fripturile mari și groase au nevoie de multe condimente, așa că asigură-te că le acoperi din belșug cu sare, piper și orice alt condiment înainte de grătar. O regulă bună este să sarezi carnea de două ori mai mult decât crezi că este necesar.

Curăță grătarul

Un grătar curat va fi antiaderent. Investește într-o perie de grătar bună și la începutul fiecărei sesiuni de gătit, după ce ai preîncălzit grătarul, freacă cu peria pentru a îndepărta resturile din sesiunea anterioară. După spălarea grătarului, înmoaie un prosop de hârtie în puțin ulei și, folosind clești, unge grătarul. 

Mai multe