Sfârșitul tragic al primului om care a făcut o călătorie în jurul lumii. A fost ucis de băștinași pe una dintre cele mai frumoase insule

17 octombrie 2024 7:48   Fapt divers

Fernando Magellan este cunoscut ca fiind primul om care a realizat circum navigația globului, o aventură care a transformat cunoștințele geografice ale Europei și a deschis noi orizonturi în explorarea lumii. Cu toate acestea, povestea sa se încheie tragic pe una dintre cele mai frumoase insule, unde a fost ucis de băștinași, un final care umbrește realizările sale deosebite.

Magellan a fost, încă de tânăr, fascinat de navigație

Născut în octombrie 1480 în nordul Portugaliei, Fernando Magellan a fost, încă de tânăr, fascinat de navigație. A devenit paj pentru regina Leonora și a studiat navigația, astronomie și cartografie. La 25 de ani, s-a alăturat flotei portugheze și a explorat Africa de Est. Așa cum era de așteptat, ambiția sa a fost alimentată de cererea din Europa pentru condimente exotice, iar Magellan a dorit să descopere o rută de vest către Insulele Spice, convins că poate obține accesul la bogățiile acestora.

În 1519, Magellan a obținut susținerea Coroanei Spaniole pentru a conduce o expediție în jurul lumii. A plecat din Sevilla cu cinci nave, străbătând Oceanul Atlantic și trecând prin Strâmtoarea Magellan, pe care a descoperit-o. După o lungă călătorie, a ajuns în 1521 în Insulele Filipine, unde a avut primele întâlniri cu băștinașii.

Cum a murit Magellan

După ce a realizat prima liturghie în Filipine și l-a convins regele Rajah Humabon să se convertească la creștinism,  Magellan a dorit să impună supunerea băștinașilor. Această decizie l-a dus pe insula Mactan, unde a încercat să-l constrângă pe liderul local, Lapu-Lapu, să accepte autoritatea spaniolă. Însă Lapu-Lapu a refuzat, iar în urma unei confruntări violente, Magellan a fost ucis, împreună cu alți șase dintre oamenii săi.

Moartea sa a generat revolte și a dus la pierderi mari în rândul echipajului. Expediția a fost preluată de Juan Sebastian Elcano, care, cu doar 18 supraviețuitori și o singură navă, a reușit să se întoarcă în Spania în 1522.

Călătoria lui Fernando Magellan a avut un impact profund asupra cunoștințelor geografice și a demonstrat că Pământul este mult mai mare decât se credea anterior. Descoperirea oceanului Pacific și a Strâmtorii Magellan au deschis noi căi comerciale și au schimbat cursul istoriei. De asemenea, expediția a discreditat teoria că Pământul este plat.

Regele Spaniei l-a răsplătit pe Elcano pentru curajul său, marcând astfel sfârșitul unei expediții legendare. 

Mai multe