Singurul cuvânt din limba română cu 4 consoane la final. E extrem de banal, dar nimeni nu a observat asta

18 ianuarie 2024 10:12   Fapt divers

În vasta limbă română, cuvintele capătă forme și sunete diverse, dar unul iese în evidență prin caracteristica sa unică - este singurul cuvânt care se încheie cu patru consoane. Această particularitate a fost observată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române și aduce în prim-plan termenul "kitsch".

Ce înseamnă "kitsch", cuvântul din limba română care se termină cu 4 consoane

"Kitsch" nu este doar un cuvânt obișnuit; este un termen folosit pentru a descrie un obiect decorativ de prost gust, conform DEX.

Acest cuvânt face referire și la "reproducerea sau copierea pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate și valorificate comercial". Prin urmare, în ciuda a ceea ce pare la prima vedere o simplă conștatare lingvistică, "kitsch" poartă în spatele său o semnificație bogată și variată.

Expresii ciudate din limba română

Limba română este o comoară de expresii idiomatice care colorează și îmbogățesc comunicarea noastră zilnică. De la cele simple și ușor de înțeles până la cele care ascund întregi povești în spatele lor, aceste expresii au un farmec aparte. 

„A trăi ca-n sânul lui Avram” - Această expresie aduce în prim-plan starea de bine a cuiva, sugerând că persoana respectivă este în elementul său și o duce bine. Legenda spune că Avram, un om de o mare bogăție, a fost primit în Rai, iar acesta este adesea asociat cu luxul și bunăstarea.

„A freca menta” - O expresie plină de culoare care semnifică a irosi timpul. Se spune că în trecut, frunzele de mentă erau frecate pentru a-i simți aroma, iar acest proces nu aducea niciun beneficiu practic, reflectând astfel o activitate inutilă.

„A spălat putina” - O expresie ce sugerează o plecare precipitată, fără a aștepta prea mult. Originea acestei expresii este mai puțin cunoscută, dar adesea folosită pentru a descrie o plecare în grabă.

„A-și lua nasul la purtare” - Această expresie denotă obrăznicia cuiva, o atitudine care poate fi considerată arogantă sau lipsită de respect. Este un mod colorat de a descrie comportamentul nesupus.

„A da apă la moară (cuiva)” - Expresie folosită pentru a descrie provocarea sau stârnirea dialogului sau a discuțiilor. Imaginea sugerează furnizarea de resurse sau argumente pentru a menține un subiect în discuție.

Mai multe