Cuvântul banal folosit greșit de mulți români. Cum se spune corect: „voiam” sau „vroiam”?

Chiar dacă suntem vorbitori nativi ai limbii române, există nenumărate cuvinte care reușesc să ne dea bătăi de cap. Fie că nu suntem siguri care este accentul corect, sau vreo cratimă reușește să ne inducă în eroare, cu toții avem momente în care trebuie să verificăm în dicționar care este forma corectă a unui cuvânt. Iar o problemă extrem de comună este alegerea dintre formele „voiam”, sau „vroiam”.

Mulți români folosesc greșit acest cuvânt
Mulți români folosesc greșit acest cuvânt

Poate că nu există o confuzie mai comună în limba noastră, decât aceasta. Cum această exprimare a trecutului este, practic, ceva la ordinea zilei pentru oricine vorbește în limba română, dilema dintre „voiam” și „vroiam” plutește în aer în fiecare zi, pentru cei mai mulți dintre noi.

Ba chiar mai mult, poate că există și unii români care deja au impresia că această confuzie a devenit o problemă atât de generalizată, încât ambele variante au devenit deja forme acceptate de dicționar. Cu toate acestea, potrivit informațiilor oferite de către cei de la shtiu.ro, există o formă clar corectă a acestei exprimări, iar mulți dintre noi vor rămâne surprinși de care este, de fapt, aceasta!

Care este forma corectă: „voiam” sau „vroiam”

Ei bine, deși mai mult ca sigur acest lucru este contrar modului în care mulți dintre noi folosim acest cuvânt, se pare că cei mai mulți lingviști români spun clar că forma „vroiam” este incorectă. Pe de altă parte, există și unii lingviști din țara noastră care consideră această exprimare drept o formă hibridă, formată de către verbele „a vrea” și „a voi”.

Dacă verificăm în dicționar, putem vedea că forma „vroiam” nu este menționată nicăieri. Această exprimare a devenit, totuși, destul de uzuală în limba română vorbită cotidian, datorită auzului și pronunției. Mai precis, multă lume aude „vroiam” în loc de „voiam”, iar această exprimare este, apoi, rostită mai departe în mod eronat.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre forma corectă sub care trebuie utilizată această expreie, mai ales în scris, este „voiam”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net