Descoperire uluitoare făcută în Transilvania! Ce spun experții despre simbolul găsit pe piatra funerară

O descoperire uimitoare a fost făcută în muzeul ortodox din Aiud, județul Alba. Experții au dat peste o lespede din piatră decorată cu un craniu și cu două cranii încrucișate.

Simbolul neobișnuit găsit la Aiud / foto: Muzeul de Istorie Aiud
Simbolul neobișnuit găsit la Aiud / foto: Muzeul de Istorie Aiud

Specialiștii de la muzeul din Aiud, care au studiat lespedea, au spus că este vorba despre o piatră tombală în formă de sarcofag. În partea superioară, în relief, se află un craniu cu 2 femururi încrucișate, în spate.

Potrivit celor de la adevarul.ro, experții au spus că simbolul era folosit în acele vremuri de către cavalerii templieri, care îl foloseau pentru a-și onora maestrul.

„Motivul ornamental, craniul ce suprapune două oase lungi încrucișate, a fost folosit în evul mediu de către cavalerii templieri care au introdus simbolul pentru a-și onora maestrul care a fost ars de viu în timpul unei persecuții. În secolul al XIV-lea, craniile și oasele încrucișate marcau intrările în cimitirele spaniole fiind prezente și pe pietrele funerare, amintindu-le oamenilor de fragilitatea vieții”, au explicat cei de la muzeul din Aiud.

Un mormânt surprinzător a fost găsit la Aiud

Un mormânt asemănător se află și la Sulina / foto: Muzeul de Istorie Aiud
Un mormânt asemănător se află și la Sulina / foto: Muzeul de Istorie Aiud

În perioada mai recentă, acest simbol a devenit asociat cu pirații. De altfel, în cimitirul multietnic din Sulina a mai fost găsit un mormânt cu acest simbol, însă, de această dată, el nu aparținea unui cavaler templier, ci unui pirat grec, care murise în a doua parte a secolului XIX. Cei de la muzeul din Aiud au mai explicat că simbolul mai era utilizat și în arta religioasă.

„Totuși, în afara acestei semnificații cu notă de senzațional, motivul craniului este regăsit și în arta religioasă creștină, în scena Răstignirii și reprezintă craniul lui Adam, care, conform tradiției, ar fi fost îngropat sub Golgota (Locul Căpățânii, în traducere).

Reprezentarea craniului pe monumente funerare o întâlnim, de exemplu, pe cavoul lui Dobre Nicolau (1821-1894) și Toma Dobrescu (1862-1934), realizat de către acesta din urmă în anul 1895, câte un craniu pe fiecare dintre cele două canate ale uşii de intrare.”, au mai spus experții, conform sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nucleu terra
image
image
image
image
image
image
casa-locuinta-credit-imobiliare-cheie
delta jiului1 jpg
rsz legume   shutterstock jpg
Bustul Luizei Zavloschi în fața școlii din satul Buda, în Paul Zahariuc, „Comuna Oșești - File de istorie vasluiana”, Iași, Editura PIM, 2019.
piscina strand depositphotos1 jpg
elev examen jpg
gandac 3 jpeg
insula lord howe captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net