Anunț important pentru toți șoferii! Cresc amenzile de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul de amendă

Șoferii din țara noastră trebuie să conducă cu și mai mare atenție de la 1 ianuarie 2024, deoarece amenzile de circulație urmează să crească! Autoritățile au decis să implementeze un nou mod de calcul al punctului de amendă, odată cu intrarea în noul an.

Cresc amenzile din 2024 / foto: Freepik
Cresc amenzile din 2024 / foto: Freepik

Noul mod de calcul este prevăzut în proiectul de Ordonanță de Urgență, care, potrivit celor de la Digi 24, conține mai multe măsuri fiscale bugetare. Proiectul a fost publicat în cursul zilei de miercuri, chiar de către cei de la Ministerul Finanțelor. Iar, mai precis, se pare că valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară. În acest moment, această valoare este înghețată la 145 de lei, chiar dacă legea spune că acesta este echivalentul a 10% din salariul minim brut.

Odată cu această schimbare introdusă de către autorități, valoarea acestui punct de amendă va fi de minim 165 de lei, în funcție de deciziile autorităților privind majorarea salariului minim. Valoarea de 165 de lei este raportată la un salariu minim brut actual, de 3.300 de lei. Practic, amenzile vor fi majorate cu aproximativ 14%, începând cu 1 ianuarie 2024.

Amenzi mai mari pentru șoferii din România

În anul 2017, valoarea punctului de amendă a fost înghețat de către autorități la 145 de lei, prin mai multe ordonanțe. Ultima dintre acestea, valabilă până la finalul anului, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.

În privința amenzilor pe care șoferii din țara noastră le plătesc, valorile acestora sunt stabilite în funcție de abaterile de la Codul rutier. De exemplu, pentru clasa I, se aplică 2 sau 3 puncte-amendă, în timp ce la clasa a II-a, valoarea crește la 4 ori 5 puncte-amendă. La clasa a III-a, avem de la 6 la 8 puncte-amendă, iar la clasa a IV-a sunt de la 9 la 20 puncte-amendă. În final, la clasa a V-a, sunt de la 21 la 100 puncte-amendă și se aplică numai persoanelor juridice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net