Ești fumător? Guvernul ți-a pregătit amenzi usturătoare dacă faci asta!

Un amendament la un proiect de lege adoptat de Senat extinde posibilitatea Poliției Locale de a amenda persoanele care fumează în diverse spații publice închise.

Fumătorii ar putea lua noi amenzi / foto: Pixabay
Fumătorii ar putea lua noi amenzi / foto: Pixabay

Aceste amenzi, cuprinse între 100 și 500 de lei, se aplică pentru nerespectarea regulilor de circulație în locuri precum mijloacele de transport în comun, spațiile de muncă închise, locurile de joacă pentru copii, cu excepția zonelor unde sunt cazate persoane private de libertate.

Proiectul, propus de deputații PSD și susținut de un senator USR, vizează modificarea Legii nr. 201/2016 și a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun, scrie digi24. 

Ce include proiectul propus de PSD

Acesta include și amenzi pentru elevii care fumează în școală, precum și pentru produsele din tutun comercializate prin servicii de curierat, impunând etichetarea clară a coletelor cu avertismentul "Atenție! Acest pachet conține produse din tutun și/sau produse care conțin nicotină".

Proiectul aduce și alte reglementări, inclusiv interzicerea comercializării automate a produselor din tutun și a țigărilor electronice către cei sub 18 ani. De asemenea, prevede sancțiuni pentru persoanele juridice care nu respectă aceste reguli, inclusiv amenzi de 10.000 și 20.000 de lei și posibilitatea închiderii temporare a unităților respective.

Ce scop are noul proiect de lege

Inițiatorul proiectului a subliniat că aceste măsuri sunt menite să protejeze sănătatea minorilor prin reducerea accesului acestora la produsele de tutun.

„În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Totodată, se stabileşte implicarea şcolilor în procesul de prevenire şi control a acestui comportament, prin prevederea care stipulează că instituţiile de învăţământ au obligaţia de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta acestora”, se precizează în expunerea de motive.

Legea propusă implică și instituțiile de învățământ, cerând introducerea unor măsuri coercitive în regulamentele lor pentru elevi care nu respectă aceste reguli.

Senatul a fost prima Cameră legislativă care a fost sesizată în legătură cu acest proiect de lege.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net