Nicolae Ceaușescu ar fi avut relații homosexuale în detenție, inclusiv cu mentorul său, Gheorghe Gheorghiu-Dej, și a avut o singură femeie

15 februarie 2024 11:22   Fapt divers
Ultima actualizare:

Informații puțin sau chiar deloc cunoscute despre cuplul Ceaușescu, îngropate adânc cu decenii în urmă, sunt povestite într-o carte de Alexandru Mihalcea (fost deținut politic) și Marian Moise. În volumul ”Ceaușescu, ultimul stalinist” se fac dezvăluiri șocante despre tânărul Nicolae Ceaușescu, care, în timpul detenției de la Caransebeș, ar fi întreținut relații homosexuale. 

Autorii analizează în cartea lor informațiile referitoare la relațiile homosexuale pe care tânărul Ceaușescu le-ar fi avut în perioada detenției, unde a dus-o mai bine decât în casa părintească sau oriunde mai locuise anterior (masă asigurată de 3 ori pe zi, pat personal, rufe spălate de altcineva, duș săptămânal, curent electric, scutire de muncă ș.a.m.d.), se arată în volum.

Comuniști de frunte și cu vechime, Chivu Stoica, Gheorghe Apostol și Titus Popovici au susținut că între Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej ar fi avut loc relații homosexuale, ceea ce, dacă e adevărat (ei o spun!), aruncă o nouă lumină asupra relațiilor dintre viitorul dictator comunist al României și viitorul său succesor.

Mai mult, ilegalistul Pavel Câmpeanu susține că tânărul Ceaușescu ar fi avut relații homosexuale, tot în detenție, cu bătrânul ilegalist Șmil Marcovici, care era cunoscut pentru astfel de preferințe.

A fost Ceaușescu jucăria sexuală a lui Dej?

Episodul homosexual de la Doftana, între tânărul Ceaușescu și Gheorghiu-Dej, a fost multă vreme un secret teribil de bine păzit. (Lucru deloc curios, naziștii aveau aceeași părere despre homosexuali ca și bolșevicii, trimițându-i în pușcării și lagăre, asta deși tagma a fost bine reprezentată în eșaloanele la vârf ale ambelor mișcări).

Probabil că acea ”deviere” l-a marcat pe tânăr, chiar dacă la ”judecata” tovarășilor, la Doftana, nu a recunoscut nimic.

Presupusele relații homosexuale dintre viitorul dictator comunist al României și viitorul său succesor au fost explicit menționate de Titus Popovici ca izvor posibil al resentimentelor tânărului față de mentor.

Una dintre ”voluptățile supreme ale puterii – scrie Titus Popovici – era aceea de a-ți bate joc de om, de a-l umili”, ceea ce făcea Gheorghiu-Dej la chefuri, când ”zicea arătând spre Ceaușescu: ”Bă! Ăsta-i jidan, bă,nu vedeți ce mutră are? Uite buza, uite nasul… Păi nu vedeți cum râde? Te-a făcut mă-ta cu băcanul din colț!… și Ceaușescu înghițea”. Iată unul din motivele pentru care a răbufnit ura față de Dej.

În plus, se spune că în închisoare ar fi existat relații amoroase între Dej și Ceaușescu. Chivu Stoica mi-a spus odată lucrul acesta, apoi Apostol. (Pasaj preluat din ”Nemuritorii”, interviuri consemnate de Mihai Tatulici), scrie publicația Podul.

Pavel Câmpeanu: Ceaușescu întreținea relații homosexuale cu Șmil Marcovici

Potrivit lui Pavel Câmpeanu, utecist ilegalist, coleg de detenție cu Ceaușescu la Jilava și Caransebeș, ”nu Dej fusese partenerul lui Ceaușescu, ci un anume Șmil Marcovici”. (Lavinia Betea, ”Povestiri din Cartierul Primăverii”)

În afară de Elena, nu se știe să mai fi existat altă femeie în viața celui care avea să dețină cele mai înalte funcții în România comunistă.

Lavinia Betea are dreptate să spună, într-o convorbire cu Alexandru Bârlădeanu, că istoria de moravuri de la Doftana este relevantă, „poate fi o cheie de interpretare a relațiilor sale atât de deosebite cu Elena Ceaușescu. Și a efectelor politice care au decurs din acestea”.

În acea experienţă traumatizantă pentru tânărul Ceauşescu - cel puţin din perspectiva anchetei la care a fost supus -, Dumitru Popescu,  secretar al CC al PCR, a văzut cheia dependenţei sale amoroase de nevastă. Căci Nicolae Ceauşescu a fost bărbatul unei singure femei. Personajele feminine din viaţa sa afectivă sunt, exclusiv, mama, surorile, nevasta şi fiica, potrivit Historia.

Proastă, rea, intolerantă, țâfnoasă și vulgară

În ce o privește pe Elena Ceaușescu, lucrurile par simple: proastă, rea, intolerantă, țâfnoasă, vulgară. Este, rezumată esențial, opinia cvasiunanimă a celor care au cunoscut-o îndeaproape, indiferent de funcția și statutul lor social, generali, miniștri sau femei de serviciu.

Pacepa poate fi bănuit de exagerare. Poate fi bănuit chiar de invenție; nu este mai puțin adevărat că a fost în preajma Ceaușeștilor îndelungă vreme, că a reținut multe, inclusiv felul lor de a vorbi, de a mânca, de a se comporta la dineurile oficiale.

Și Alexandru Bârlădeanu, nu ezita să o caracterizeze extrem de dur, fără nuanțe, pe Elena Ceaușescu:

”Rareori am întâlnit un om care să conțină un buchet de caracteristici negative ca ea! Urâtă, proastă, rea, nesimțită și obraznică – erau caracteristicile cele mai vizibile. Nu știu cum s-au găsit unul pe altul și cum au alcătuit acel mariaj” (citatul e preluat din Lavinia Betea, ”Alexandru Bârlădeanu despre Dej, Ceaușescu și Iliescu”).

Mai multe