Misterul catacombelor de sub București. Tunelurile secrete pe lângă treci, fără să știi, zi de zi

Ultima actualizare:

În perioada zbuciumată din timpul Revoluției au început să apară confirmări că Bucureștiul, într-adevăr, are un lanț de tuneluri secrete vechi. Multe dintre acestea i-au deservit și lui Nicolae Ceaușescu în perioada sa de dictatură. Spre exemplu, la Piața Revoluției există o rețea de catacombe prin care poți circula cu barca. Totodată, Casa Poporului are cel puțin opt tuneluri de fugă și două buncăre antiatomice.

Tuneluri secrete vechi Foto: arhivă Click!
Tuneluri secrete vechi Foto: arhivă Click!

Labirint de tuneluri 

În Decembrie 1989, soldații revoluționari găseau un vast labirint de tuneluri folosite de forțele de poliție loială lui Nicolae Ceaușescu. Unele din aceste tuneluri aveau intrări ascunse în bolțile din cimitire și sistemele de metrou.

Obsedat de putere și siguranță, Ceaușescu a folosit militarii pentru a construi mai multe tuneluri și adăposturi antiatomice. La Piața Revoluției există o rețea de catacombe prin care poți circula cu barca. Culoarele sunt betonate și prin ele curge un râu subteran cu un debit de 1.5 metri cubi pe secundă, scrie sport.ro. 

Rețea de catacombe în Piața Revoluției

Labirintul subteran vechi al orașului pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Ceaușescu. Datele mi-au parvenit de la militarii care au intrat în subteranele fostului Comitet Central, actualul Senat la României, respectiv de la maiorul Gheorghe Grigoras și căpitanul Nicolae Grigoraș, de la unitatea specială de luptă antiterorista. Ei au intrat în aceste catacombe chiar pe 25 decembrie 1989, împreună cu un grup de geniști și pirotehniști.

În urma unor cercetări ulterioare a reieșit că ramificațiile subterane au corespondență cu circa 80 de obiective din București, cum ar fi clădirea ASE, Casa Enescu, Opera Română. Subliniez, relatări sunt ale unor ofițeri din cadrul armatei. Lucru foarte interesant, nimeni nu neagă existența acestor căi de navigație secrete, dar când am încercat să le explorăm, nu ni s-a permis pe motiv că nu se poate", explica muzeograful Dan Falcan.

Opt tuneluri de fugă în Casa Poporului 

Casa Poporului are cel puțin opt tuneluri de fugă și două buncăre antiatomice. Totul este proiectat să reziste la un cutremur devastator de chiar 9 grade Richter, la atacuri repetate cu rachete performante și la două bombe atomice lansate succesiv. Aici, diafragma zidurilor este de 1,4 metri.  

Un tunel de fugă cu o lungime de 60 de metri duce înspre fântânile de lângă Piața Constituției, altul, cu o lungime de 500 metri și o lățime de 3,8 metri, ajunge la stația de metrou Izvor. În 2005, un astfel de tunel secret a fost descoperit din greșeală, după ce a fost inundat din cauza ploii. 

Alte tuneluri de evacuare 

În secolul al XIX-lea apăreau și tunelurile de evacuare, precum tunelul lung de 1 kilometru care leagă Palatul Ghica Tei, în nord-estul Bucureștiului, de Mănăstirea Plumbuita. Apoi, există biserica Schitu Magureanu. Celebra biserică este situată în partea de nord-vest a parcului Cișmigiu, în centrul Bucureștiului. Biserica este legată prin tuneluri subterane de Palatul Kretzulescu, situat la aproximativ 100 de metri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net