Ce secrete ascund tunelurile din Ardeal pe care Iancu de Hunedoara le-a construit în timpul războiului cu turcii. Legendarele catacombe au o lungime de zeci de kilometri

În timpul războaielor cu turcii, celebrul Iancu de Hunedoara ar fi construit două tuneluri, în scop militar. Totuși, nimeni nu poate spune cu exactitate unde se află acestea.

Cetatea Șiria este o cetate monumente istoric din sec. al XIII-lea / foto: Wikipedia
Cetatea Șiria este o cetate monumente istoric din sec. al XIII-lea / foto: Wikipedia

Tunelurile lui Iancu de Hunedoara ar fi legat Cetatea Şiria din judeţul Arad cu Timişoara, pe o distanţă de 58 de kilometri, şi cu Aradul, pe o lungime de 28 de kilometri.

Atunci când vine vorba despre existența tunelurilor, locuitorii din Șiria au păreri împărțite. Unii cred că au existat şi că, dacă s-ar face cercetări ar fi descoperite, în timp ce alţii spun că este un mit.

Unul dintre cei care a copilărit în Șiria, Horia Ungureanu, povestește că în anii 1950-1960 a văzut intrarea cu boltă a unui tunel prăbuşit, însă crede că acesta ducea spre localitate.

„Eu am copilărit în Şiria şi îmi aduc aminte că existau două sau trei locuri care puteau fi tunele. Unul dintre acestea era prăbuşit. Nu am intrat niciodată să văd până unde duce, dar cred că făcea legătura cu satul”, a povestit Horia Ungureanu, potrivit Adevarul.

Primarul nu crede în existența tunelurilor lui Iancu de Hunedoara

Primarul comunei Șiria, Valentin Bot, spune că el nu crede în existenţa acestor tuneluri care să lege localitatea de municipiile Arad şi Timişoara.

„Când eram copil şi mă jucam la cetate ştiu că erau nişte gropi. Cel mai probabil erau săpate pentru anumite scopuri, dar nicidecum să facă legătura cu Aradul sau cu Timişoara. Dacă acestea ar fi existat ar fi trebuit ca cineva să aibă grijă de ele, dare eu unul nu cred în această poveste”, spune Valentin Bot.

El susține că a auzit și varianta potrivit căreia Cetatea Şiriei ar fi legată prin tuneluri cu alte două cetăţi din zonă: Cetatea Ineului şi Cetatea Şoimoş.

„Am auzit şi despre acestă variantă, dar nu cred că e plauzibilă”, mai zice primarul Valentin Bot.

Cetatea Şiriei datează din secolul al XIII-lea şi a fost reşedinţa lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin şi a familiei Bathory.

A servit ca şi garnizoană lui Mihai Vizeazul, dar a fost ocupată, în mai multe perioade şi de turci. În anul 1784, cetatea de la Şiria a fost distrusă de habsburgi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net