Tuneluri secrete din țara noastră care stârnesc curiozitatea românilor. Unde se află și ce mistere ascund
În România sunt multe tuneluri secrete. În Hunedoara, de exemplu, se află Castelul Corvinilor care are un farmec aparte. În momentul când a fost reabilitat, muzeologii au descoperit o cameră secretă în incinta castelului, scrie adevărul.ro.
Castelul Corvinilor, printre cele mai frumoase din lume
Localnicii le-au atribuit marilor monumente istorice din Hunedoara origini fantastice. Legendele țesute în jurul lor au rezistat trecerii timpului și au ajuns să le definească începuturile. De exemplu, Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, așa cum mai este cunoscut, este unul dintre cele mai populare și impresionante castele din România, devenit celebru chiar și peste hotare. Castelul Corvinilor se află în județul Hunedoara și are un farmec aparte datorită stilurilor de construcție diverse.
Muzeologii au descoperit camera secretă din Castelul Corvinilor
Partea cea mai importantă este faptul că în procesul de reabilitare, muzeografii au dat peste camera secretă aflată în incinta Castelului. Anunțul spune că „specialiștii muzeului cu acelaşi nume au descoperit o nouă încăpere aflată la subsolul Aripii Zolyomi”.
„Prevăzută cu o scară din lemn, încăperea a ieșit la iveală odată cu efectuarea lucrărilor de restaurare a paramentului în zona respectivă. Subsolul, este parte, cel mai probabil, din ansamblul de coridoare subterane care deserveau sistemul defensiv al Castelului Corvinilor. Are zidurile din piatră și bolțile din cărămidă”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara.
Ce se cunoaște despre Cetatea Devei
O poartă încuiată și prevăzută cu gratii interzice accesul în ceea ce pare a fi o încăpere cufundată în beznă, sub stâncile de pe Dealul Cetății Devei, fiind vorba despre conul vulcanic pe care a fost construită așezarea medievală.
Mii de turiști trec deseori pe lângă acest loc, atunci când vizitează cetatea, ajungând la Poarta I a impresionantului loc medieval. La sfârșitul unui lung șir de trepte din piatră începe poteca ce duce din Strada Ștefan Octavian Iosif.
La căpătul de sus al scării, turiștii care merg spre dreapta, trebuie să traverseze o grotă de 10 metri, care a fost săpată în stâncă. După ce traveresează acest mic tunel, ei trebuie să urce prin pădurea de pe Dealul Cetății. Această grotă misterioasă se află aproape de intrarea în galeria ferecată cu gratii.
Dealul Orlea din Hunedoara
Dealul Orlea se află la circa 20 de kilometri de primul oraș înființat de romani în Dacia, colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa și era regat de centrul capitalei romane prin „Drumul lui Traian”, marcat pe hărțile militare din vremea imperiului Austro-Ungar.
„Masivul deluros se află la răscrucea a trei drumuri mari care vin întâiul din Banat prin Poarta de Fier a Transilvaniei, al doilea din Oltenia prin pasurile Văii Jiului şi pe Valea Streiului Superior şi al treilea din Ardeal şi din Câmpia Tisei pe Valea Mueşului şi Valea Streiului Inferior”, argumenta Constantin Zagoriț.
Cetatea Colț, un loc legendar
Veche de peste şase secole, Cetatea Colţ de la poalele Retezatului rămâne un loc legendar şi o atracţie turistică mai puţin accesibilă, dar impresionantă. Cetatea Colţ oferă oaspeţilor săi ocazia de a vedea un monument medieval în întreaga lui splendoare, o fortreaţă ruinată de peste două secole, pe care nicio autoritate nu a mai reabilitat-o.
Accesul dificil până la locul din munţi au contribuit la păstrarea unei părţi a aşexării, vreme de peste şase secole, însă timpul şi-a pus amprenta necruţătoare pe ea. Imaginile realizate de Lucian Ignat, un tânăr din Hunedoara, înfăţişează locul legendar la început de noiembrie şi priveliştile sale spectaculoase. Cetatea de la poalele Retezatului datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea, fiind ridicată în scopuri de apărare de nobilii Cândea.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.