Țânțarul are o atracție totală pentru anumiți oameni. Grăsuții și bruneții printre preferințele insectei
Nu toți oamenii sunt pe placul țânțarilor. Unii, însă, sunt de-a dreptul atacați de insectele bâzâitoare trasformându-le o plimbare de-o seară sau somnul în timpul nopții într-un adevărat coșmar. Cu siguranță, mulți dintre noi s-au întrebat de ce unii oameni sunt mai mult pișcați de țânțari, în timp ce alții nu. Studiile recente au scos la iveală că țânțarii își aleg „victimele” după kilograme, culoarea pielii sau miros, scrie Medical News Today care a analizat ce tipuri de oameni atrag țânțarii.
Există mai mult de 3500 de specii de țânțari, dar numai câteva dintre ele ciupesc oamenii și numai femelele din aceste specii, întrucât au nevoie de sânge ca sursă de proteine pentru ouăle lor.
Pentru a-l obține, ei străpung pielea gazdei alese folosind trompa lor asemănătoare unui ac. Rezultă o mușcătură care apoi se umflă și determină mâncărimea locală. Însă aceeași mușcătură poate provoca boli grave, în anumte regiuni ale lumii.
Chiar dacă locuiți undeva unde o mușcătură nu prezintă niciun risc de îmbolnăvire, zgomotul ascuțit al unui țânțar este un zgomot nedorit.
Mâncărimea și umflarea de la o mușcătură pot dura câteva zile. Scărpinatul mâncărimii poate duce la infecție și, pentru foarte puține persoane, o reacție alergică care ar putea duce la șoc anafilactic.
De ce eu?
Cu siguranță vi s-a întâmplat să veniți acasă de la un grătar sau dintr-o excursie „ciuruit” de mușcături de țânțari și ați constatat că alții din aceeași ieșire nu au fost mușcați deloc. Ce anume îi face pe țânțari să se bucure de unii oameni în timp ce, aparent, îi ignoră pe alții?
„Motivul pentru care țânțarii sunt atrași de oameni a fost discutat în câteva studii, în care s-a vorbit despre mirosul corporal, culoarea și textura pielii, temperatura corpului, microbii care trăiesc la suprafața pielii, dioxidul de carbon expirat de oameni, consumul de alcool și tipul de dietă. În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu o temperatură mai ridicată a corpului și care transpiră mult, prezența diverșilor microbi pe piele și oamenii cu tenul mai închis ar putea fi mai predispuși la a fi ciupiți de țânțari", a declarat dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea din New Mexico, pentru Medical News Today.
Dar răspunsul nu este simplu – s-a demonstrat că substanțele chimice care atrag unele specii de țânțari le resping pe altele. Și oamenii produc mii de substanțe chimice diferite, așa că a afla care dintre ele afectează comportamentul țânțarilor este departe de a fi ușor.
În urma respirației celulare, oamenii și mai toate animalele eliberează dioxid de carbon, căldură și umiditate. Aceste lucruri atrag inițial țânțarii. Unele cercetări sugerează că, cu cât este mai mare producția de CO2, cu atât este mai mare atracția. „Persoanele cu o masă corporală mai mare par a fi mai atractive pentru țânțari".
Mai multe cercetări au identificat acidul lactic drept o altă substanță chimică de care sunt atrași țânțarii. Femeile însărcinate sunt printre persoanele care atrag fără să vrea insecta supărătoare.
Mai mult de un studiu a investigat dacă grupa de sânge are vreun efect asupra probabilității de a fi mușcat. Este o veste bună pentru cei cu grupa sanguină A – țânțarii par să găsească această grupă mai puțin atractivă – dar nu atât de bună pentru grupa sanguină 0 (zero).