Pericolele înțepăturilor de țânțar. Ce consecințe pot avea aceste insecte asupra noastră

Poate că nu mulți dintre noi cunosc adevăratul pericol pe care îl reprezintă țânțarii pentru om. Insecta este, de departe, cea mai mare amenințare pentru sănătatea noastră, printre animale. Anual, aceasta este responsabilă pentru peste 700.000 de decese, la nivel global! Cum? Aflați în continuare ce boli letale împrăștie un țânțar, printr-o simplă înțepătură.

Malarie și West Nile, printre cele mai cunoscute boli transmise de țânțari / foto: Pixabay
Malarie și West Nile, printre cele mai cunoscute boli transmise de țânțari / foto: Pixabay

Țânțarii se situează  în fruntea listei, când vine vorba despre cele mai periculoase animale pentru om. Insectele sunt responsabile pentru peste 700.000 de victime, în fiecare an, la nivelul întregului glob. Iar dacă vă întrebați cum este posibil acest fapt, ei bine, el se datorează numeroaselor boli purtate de către țânțari! Pornind de la cele cunoscute, precum West Nile (care a făcut victime chiar și în țara noastră) și malarie, până la maladii mai puțin familiare pentru publicul din România, cum ar fi Chikungunya și dengue.

Dintre bolile transmise prin înțepăturile de țânțar, cea mai periculoasă dintre ele este, negreșit, malaria. Aceasta are peste 200 de milioane de cazuri în fiecare an, dintre care 400.000 de oameni ajung să își piardă viața. În jur de 2 treimi dintre victime sunt copii cu vârste de sub 5 ani. O altă maladie provocată de insectă este infecția cu dengue, unul dintre cei mai letali viruși din zona tropicală. Aproximativ 40.000 de oamenii mor anual, după ce se infectează cu dengue, potrivit informațiilor din news-medical.net.

Zika și West Nile, deja în România

Despre Zika, un nume deja familiar pentru publicul nostru, nu este confirmată, la moment, nicio îmbolnăvire cauzată de țânțari, dar cetățeni din România au purtat boala, după ce au fost plecați în zone unde insectele împrăștie acest virus. El poate fi chiar fatal! Cât despre West Nile, acesta poate cauza febră, durere a corpului și greață, deși în multe cazuri rămâne asimptomatic. La fel ca și Zika, este originar din Africa, unde este purtat de țânțari.

Un alt virus pe care îl putem lua în urma mușcăturii de țânțar, mai puțin cunoscut în țara noastră, este Chikungunya. Din nefericire, el poate lăsa urmări serioase în organism, sub forma durerilor acute de încheieturi, care pot dura chiar și luni de zile. Simptomele infecției sunt febră, durere generală a corpului, cât și iritații la nivelul pielii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net