Testul dificil cu trei întrebări. Doar 20% dintre studenții de la Harvard au răspuns corect, iar cine o face e un adevărat geniu
De-a lungul Internetului există nenumărate teste care ne verifică inteligența, cât și atenția la detalii. Însă, acest test scurt, pe care nici măcar cei mai mulți studenți de la Harvard nu reușesc să îl ducă la sfârșit, ne va testa și răbdarea!
Sunt numai câteva întrebări care, cel puțin la prima vedere, par destul de simple și de directe. Însă, ele fac parte din Testul Cognitiv de Reflexie, o provocare care conține doar trei întrebări matematice ce sunt testate să facă omul să își ignore primul impuls și să analizeze o situație cu mai multă atenție, pentru a descoperi răspunsul adevărat.
Cei mai mulți dintre noi vom avea tendința să credem că întrebările au răspunsuri simple, care se înțeleg de la sine. Însă, Shane Frederick, profesorul de la Universitatea Yale care a creat testul în 2005, spune că numai 20% - 40% dintre studenți reușesc să îl treacă!
Cele trei întrebări care pun oamenii în dificultate
Prima întrebare este o capcană matematică pe care nu mulți o observă! „Dacă o bâtă și o minge costă împreună 1,10 dolari, iar bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea, cât va costa mingea?”
Profesorul spune că cei mai mulți studenți spun 10 cenți, dar acest răspuns este greșit! Motivul este faptul că diferența dintre un dolar și 10 cenți este de 90 de cenți, în timp ce diferența dintre 1,05 dolari și 5 cenți este de exact un dolar, satisfăcând parametrii întrebării.
Mulți oameni nu reușesc să răspundă corect
A doua întrebare este una tot de natură matematică. „Dacă 5 mașini fac 5 accesorii în 5 minute, în cât timp vor face 100 de mașini 100 de accesorii?”
Din nou, impulsul nostru este să răspundem cu 100 de minute, dar nu aceasta este varianta corectă! În mod surprinzător, răspunsul este tot 5 minute! Chiar dacă avem mai multe accesorii de făcut, și numărul mașinilor crește, iar ele rămân la o viteză constantă!
Ultima întrebare este și ea una capcană! „Într-un lac sunt mai multe flori de crin. În fiecare zi, numărul lor se dublează. Dacă durează 48 de zile ca florile să acopere tot lacul, în cât timp vor acoperi doar jumătate?”
Cei mai mulți dintre noi vom spune 24 de zile, însă și de această dată greșim! Profesorul spune că răspunsul corect este 47, deoarece cum numărul florilor se dublează zilnic, înseamnă că jumătate din lac a fost acoperit în penultima zi! După cum putem vedea, acest test nu ne testează doar inteligența, dar și răbdarea și abilitatea de a rezista impulsurilor.