Tragica moarte și viața desfrânată a marelui poet Mihai Eminescu. Cum ajunsese să umble prin bordeluri
Mihai Eminescu, unul dintre marii poeți ai României, a avut o viață extrem de controversată. Ce-i drept, timpurile erau altele atunci, însă obiceiurile nocive se pare că i-ar fi adus moartea la numai 39 de ani, la ora 9 dimineața, în data de 15 iunie 1889.
Moartea lui Mihai Eminescu a fost mereu pusă sub semnul întrebării. Poetul român ar fi avut o viață plină cu de toate, iar despre momentul în care a încetat din viață s-a vorbit îndelung, în anii ce au urmat.
Se pare că Eminescu mergea în bordeluri foarte des, iar acest obicei l-ar fi costat viața. De acolo ar fi luat sifilis, boală cu care a trăit în ultimii 6 ani din viață.
Ce au spus medicii despre moartea lui Mihai Eminescu
Așa cum v-am spus, moartea lui Eminescu a constituit un subiect tabu, iar cei mai pricepuți medici români și-au oferit părerea cu privire la evenimentul tragic din 1889.
„Au luat toate documentele, toată descripţia bolii şi au constatat că un bolnav de sifilis nu trece prin ce a trecut Eminescu şi nu a avut simptomele respective”, a spus Eugen Simion, academician.
„Diagnosticul de sifilis nu a fost documentat, pe vremea aceea nici nu se putea documenta. Era interpretat pe semnele clinice, pe contactul sexual, pe fenomenele cutanate ce apăreau după contactul sexual la un interval de timp”, a mărturisit și Eduard Apetrei, medic cardiolog, potrivit digi24.ro.
„M-am documentat în primul rând asupra efectelor produse de intoxicaţia cu mercur pe aparatul cardiovascular. Din rapoartele medicale reiese că el avea palpitaţii, că se plângea de dureri toracice, deci putea să fie angină, că nu mai putea urca, oboseala, efortul şi că a avut leşinuri. El a avut o suferinţă şi cardiovasculară. Era fumător, avea factor de risc major”, a mai spus Apetrei.
Citește și - 7 lucruri neștiute despre omul Mihai Eminescu. Pe 15 iunie se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet
Cadavrul lui Eminescu s-a descompus rapid
Decesul marelui poet român a fost constatat de-abia a doua zi, pe 16 iunie, atunci când medicii Șuțu și Petrescu au pregătit un raport oficial, care nu conținea, însă, cauza reală a morții lui Mihai Eminescu.
În raportul cu pricina se menționa faptul că acesta avea anumite tulburări de ordin psihic, dar nu și fizic. La autopsie, creierul lui Eminescu nu a mai putut fi studiat, căci cadavrul deja începuse să se descompună, iar creierul intrase în putrefacție din cauza neglijenței unei asistente, care îl uitase pe o fereastră deschisă. Din cauza căldurii de afară, nu s-a mai păstrat.
„Din nefericire, nu aş putea să vă dau multe informaţii în privinţa creierului marelui şi nefericitului poet Eminescu. Creierul mi s-a adus de la Institutul Şuţu într-o stare de descompunere care nu permitea un studiu fin al structurii circumvoluţiunilor”, spunea medicul, la vremea respectivă, către un ziarist din Iași, care-i ceruse detalii pentru a redacta un articol despre moartea lui Eminescu.
Titu Maiorescu, scrisoare despre moartea lui Eminescu
„Emilia dragă, în Biserica Sf. Gheorghe nou, cosciugul deschis al lui Mihai Eminescu era încins cu crengi de tei, în amintirea poesiilor lui parfumate cu flori de tei. Am rupt o frunză de la cosciug şi pentru tine şi ţi-o trimit aici. Sub bandă primeşti şi un număr din «Constituţionalul» cu descrierea îngropării. Articolul e de Caragiali. Când am însoţit pe jos, cu capetele goale, pe Eminescu, de la biserică pe bulevard, până la cimitirul Belu, Rosetti, Laurianu, Mihăileanu, eu, Anicuţa şi vreo 600 de şcolari şi studenţi, admirabilul cor vocal de la Mitropolie, era singura pompă. Era vremea acoperită, liniştită, nu vânt, nu zgomot, câteva picături de ploae, vreo 5 minute, apoi iar bine. Cortegiul a pornit din biserică pe la 6 ore, a sosit la cimitir pe la 7. S-a luat loc de la Primărie un mormânt de veci pentru el, e ceva mai în fund la dreapta de la tata. Din întâmplare, un mare copac de tei e în apropiere. Pentru grilaj şi o piatră de mormânt – eu cred o mare stâncă brută de marmoră cenuşie, cu o singură parte netezită, pe care să fie inscripţia Mihai Eminescu şi poate 4 versuri ale lui, şi un tei înlăuntrul grilajului se vor face subscripţii. Părerea mea e de 50 de bani, pentru ca toţi şcolarii, şi din Transilvania, să contribue. Sâmbătă seara s-a înmormântat Eminescu”, i-a scris Titu Maiorescu, Emiliei Hempel, sora lui.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!