Truc pentru cele mai reușite sarmale: cum să le împăturești ca să nu iasă carnea din ele

21 decembrie 2025 7:00   Fapt divers

Au mai rămas câteva zile până când românii vor sărbători Crăciunul, și vor trăi momente emoționante în familie. Pe lângă bucurie și liniște, se anunță mese îmbelșugate, nelipsite fiind celebrele sarmale. Gospodinele iscusite cunosc diverse trucuri pentru a pregăti cele mai gustoase sarmale, care să nu se desfacă la capete. 

Deseori se întâmplă ca procesul de împăturire al sarmalelor poate fi unul dificil, din cauza cărnii care iese pe marginea acestora. Ca să evitați această situație, vă prezentăm câteva sfaturi utile. 

Cum împăturim „corect” sarmalele, pentru a nu se mai desface 

Secretul stă în calitatea frunzelor, dar și în modul de împăturire și modul în care sunt gătite. Așadar, indiferent dacă optați pentru frunze de viță-de-vie sau de varză murată, important este să fie cât se poate de subțiri, flexibile și fără nervuri groase. 

În bucătăriile din afară, mulți bucătari fierb frunzele care sunt prea tari. Le opăresc pentru a le face mai ușor de utlizat. 

Cantitatea potrivită de umplutură folosită în sarmale 

Specialiștii recomandă să fiți atenți la cantitatea de umplutură de carne și orez. Nu trebuie să fie în exces, deoarece în timpul fierberii umplutura se umflă și frunza se poate deschide la capete. Este ideal să folosiți o cantitate potrivită, așezată compact, fără goluri, dar nu presată puternic. 

Ce trebuie să puneți desupra sarmalelor așezate în oală, la fiert 

Tehnica de rulare este esențială pentru sarmale reușite și „întregi”. Este important să rețineți faptul că marginile se aduc spre interior, iar frunza se rulează ferm, dar fără a o rupe.

De asemenea, după ce sunt împăturite, așezate în oală, înainte de a fi puse la foc puteți ține cont de un truc des folosit de mulți bucătari și gospodine: este așezarea sarmalelor foarte strâns în oală și fixarea lor cu o farfurie termorezistentă pe durata fierberii. Presiunea le va ajuta să se așeze și le va menține fixe pe toată durata fierberii acestora. 

Mai multe