Ucigașul tăcut din farfuria ta. Un ingredient pe care îl consumă toată lumea provoacă milioane de decese în fiecare an
Aproape două milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestui ingredient banal din bucătărie. Fiecare dintre noi îl folosește zilnic, iar, din păcate, mulți dintre noi consumăm mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de specialiști. Este vorba despre sare, un produs absolut indispensabil în bucătăria noastră.
Sarea este un produs banal în bucătăria noastră, iar mulți dintre noi nici nu ne dăm seama atunci când adăugăm sare peste o salată sau într-o mâncare. Acest lucru deja ne-a intrat în reflex, însă, potrivit medicilor, organismul nostru resimte consecințele consumului de sare în exces. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că ar trebui să consumăm, zilnic, nu mai mult de 2 grame de sare. Însă, în medie, oamenii consumă cam 4,3 grame în fiecare zi.
Cu mai bine de un deceniu în urmă, în 2013, statele care fac parte din OMS s-au angajat să reducă cu 30% consumul de sare al populației. În realitate, însă, acest lucru s-a dovedit a fi foarte dificil, potrivit Science Alert. Acum, se speră că acest prag va fi atins până în 2030.
Consecințele negative ale consumului în exces de sare
Dacă ne numărăm printre românii care consumă prea multă sare, trebuie să știm că ne putem confrunta cu probleme serioase de sănătate. De exemplu, hipertensiunea arterială poate crește din cauza sării, iar acest lucru ridică și riscul de a ne confrunta cu accident vascular cerebral, sau cu diverse afecțiuni renale.
Cel puțin în Statele Unite, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, iar în 2022, 702.880 de persoane au murit din cauza acestora. De asemenea, se estimează că, în fiecare an, undeva în jur de 805.000 de persoane fac infarct, anual.
Cu ce putem înlocui sarea
Dacă vrem să înlocuim sarea cu o variantă mai sănătoasă, atunci cea mai simplă metodă este să apelăm la sare îmbogățită cu potasiu. Potasiul are un efect benefic asupra organismului, iar OMS ne recomandă să consumăm cam 3,5 de grame potasiu, în fiecare zi.
Desigur, mai avem la dispoziție și alte variante, dar acestea pot modifica gustul preparatelor noastre în moduri pe care poate că nu le dorim. De exemplu, în loc de sare, putem apela la praf de usturoi, zeamă de lămâie, boia, oțet balsamic, sau ceapă pudră.