Un document din 1555 conține instrucțiuni despre zborul rachetelor spațiale și schițe ciudat de exacte
Un manuscris descoperit la Sibiu provoacă uluire în lipsa unor explicații logice. Documentul, care datează din anul 1555 conține nici mai mult nici mai puțin decât instrucțiuni privind zborul rachetelor în spațiu, „cu mult înaintea timpului lor”. Documentul, care are 450 de pagini conține schițe ciudat de exacte.
Uluitorul manuscris de la Sibiu
Descoperirea unui manuscris vechi de aproape cinci secole, găsit în Arhivele Statului din Sibiu, provoacă uluire prin informațiile despre tehnologia rachetelor cu sute de ani înainte ca acestea să fie cunoscute.
Scris de inginerul militar austriac Conrad Haas în 1555, documentul conține 450 de pagini pline de detalii tehnice despre artilerie, balistică și, mai ales, despre propulsia rachetelor.
Documentul a fost redescoperit de către profesorul de știință și tehnologie Doru Todericiu, de la Universitatea din București, în Arhivele Statului din Sibiu, precizează Indy100.
Din acest an a fost studiat de numeroși istorci și în mod surprinzător puțini oameni știu despre el.
Cine a fost inginerul antic care deținea informații despre rachete
Conrad Haas, care a trăit între 1509 și 1576, este considerat prima persoană care a documentat conceptele pentru rachete în mai multe etape.
Acesta descrie cu o precizie surprinzătoare componentele unei rachete: o cameră de tracțiune cilindrică, alimentată cu combustibil pe bază de pulbere, și un mecanism care optimizează arderea printr-o deschidere conică. Documentul include și ilustrații detaliate ciudat de exacte pentru secolul al XVI-lea.
În manuscrisul de 450 de pagini, Haas combină știința armelor și a artificiilor, propunând o utilizare revoluționară a acestor tehnologii.
Mesajul lui Haas despre pace
Totuși, inginerul nu s-a limitat la descrieri tehnice. El a lăsat și un avertisment cu privire la utilizarea rachetelor în scopuri militare, pledând pentru pace:
„Sfatul meu este pentru mai multă pace și fără război, lăsând puștile liniștite în depozit, astfel încât glonțul să nu fie tras, praful de pușcă să nu fie ars sau umed, așa că prințul își păstrează banii, arsenalul își stăpânește viața”, sunt cuvintele scrise de inginerul Conrad Haas.
Documentul lui Haas arată cât de avansați erau oamenii în ideile lor în domeniul științei și tehnologiei cu sute de ani înainte ca noi să numim această tehnologie „modernă”.