Un nou animal a fost descoperit pe teritoriul României. E uimitor și are o calitate specială

14 august 2023 19:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

Un nou animal a fost descoperit pe teritoriul României. Este vorba o specie de pasăre. Este o veste extrem de îmbucurătoare, fiind dovada că fauna țării noastre se dezvoltă, și în același timp, este semnalul că trebuie să fim mai atenți cu minunile pe care natura ni le oferă. 

A fost descoperit un nou animal în România

În cadrul Rezervației „Dunele Marine de la Agigea” și Agigea Bird Observatory, specialiștii au adus la lumină o descoperire remarcabilă pentru fauna României, potrivit site-ului oficial al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Vorbim mai exact, despre nouă specie de pasăre, care a fost identificată și documentată pentru prima dată pe teritoriul țării noastre - Frunzărița balcanică (Hippolais olivetorum). Această specie migrează în mod tradițional din Peninsula Balcanică și Turcia spre Africa sub-Sahariană în timpul iernii.

„Prezența acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre”, precizează experții, conform sursei citate.

Frunzărița balcanică impresionează prin dimensiunile sale cu o talie de 16 - 18 cm, făcându-se remarcată drept una dintre cele mai mari specii din grupul frunzărițelor în Europa. Datorită penajului său distinctiv, cu nuanțe de gri și partea ventrală albă sau alb-murdar, pasărea captează atenția privitorilor. În căutarea hranei, aceasta explorează cu pricepere coroanele arborilor și tufișurilor, capturând insecte care alcătuiesc dieta sa variată.

„Fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre”

Această descoperire de excepție lansează o nouă perspectivă asupra biodiversității României. Prezența Frunzăriței balcanice în țara noastră nu doar că adaugă o nouă perlă în coroana avifaunei, dar subliniază și importanța protejării habitatelor naturale. Într-o lume în continuă schimbare, conservarea zonelor verzi și a ecosistemelor delicate devine o necesitate vitală pentru a asigura supraviețuirea speciilor și păstrarea echilibrului natural.

Această descoperire este o mărturie a importanței conservării zonelor verzi precum Dunele Marine de la Agigea, care aparține de Stațiunea biologică marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” a UAIC. Cei care sunt dornici să zărească această specie trebuie să știe că Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” este deschisă zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Prin această descoperire acest colț de natură devine un adevărat sanctuar al biodiversității, oferind adăpost și oportunitate de observație pentru păsările migraționiste și pentru cele care se stabilesc pentru cuibărit. 

Mai multe