Animalul care a evadat și a ajuns în România. S-a răspândit peste tot în doar câțiva ani

Deși puțină lume știe, fauna României este bogată în multe specii, iar printre acestea se numără și un animal care a scăpat din Statele Unite ale Americii și s-a răspândit pe parcursul mai multor decenii în toată Europa. Tu știi despre ce animal este vorba? Ei bine, denumit și ca ondatră, șobolan mirositor, șobolan moscat, șobolan de apă, sau șobolan de mosc, bizamul a ajuns în România la începutul secolului trecut și este cel mai spectaculos rozător de apă din țara noastră.

Animalul care a evadat și a ajuns în România
Animalul care a evadat și a ajuns în România

Bizamul, cunoscut și ca ondatră, șobolan mirositor, șobolan moscat, șobolan de apă, șobolan bizam, șobolan de mosc, este cel mai spectaculos rozător de apă din România. Considerat un animal cu blană frumoasă, el a ajuns pe meleagurile românești la începutul secolului trecut, din SUA.

Bizamul, cel mai spectaculos rozător de apă din România / Foto: Pexels
Bizamul, cel mai spectaculos rozător de apă din România / Foto: Pexels

De altfel, povestea lui începe după ce a scăpat din niște crescătorii dintr-o localitate din Praga, Cehia. A cucerit Europa în doar 60 de ani, iar în 1940, a ajuns și în țara noastră, prin partea de vest, în Bihor. S-a răspândit rapid în Timiș, Satu Mare și Arad. A fost găsit, 14 ani mai târziu, și în Delta Dunării, devenit un veritabil paradis pentru specia căreia îi aparține. De acolo, animalul și-a continuat „călătoria” spre Suceava și Transilvania. 

Este unul dintre cele mai vânate animale din România

Bizamul are o durată medie de viață de patru ani / Foto: Pexels
Bizamul are o durată medie de viață de patru ani / Foto: Pexels

Bizamul se găsește adesea de-a lungul râurilor și lacurilor cu vegetație bogată, săpând tuneluri în maluri și diguri. În ceea ce privește hrana, această specie se hrănește în principal cu plante acvatice și uneori cu melci sau midii. Este unul dintre cele mai vânate animale din România, inclusiv de braconieri din Delta Dunării, iar asta datorită blănii sale distinctive, care este considerată semiprețioasă.

Bizamul are o durată medie de viață de patru ani. Acest animal sălbatic, considerat de unii ca fiind ciudat deoarece seamănă cu un șobolan mai mare - corpul său măsurând între 23 și 40 de centimetri, o coadă care are o lungime de 18 până la 29 de centimetri, iar greutatea maximă pe care o poate atinge este de aproximativ 1800 de grame - are un corp conceput pentru înot. Picioarele din spate au cinci degete conectate printr-o membrană mărginită de peri aspri. Coada este cilindrică la bază și turtită pe laterale, solzoasă spre vârf și acționează ca o cârmă. 

În timp ce urechile sunt abia vizibile, acoperite cu păr, dinții din față sunt puternici, galbeni și în continuă creștere. Blana pentru care sunt vânați este maro închis sau spicată cu negru pe spate și maro cenușiu pe burtă. Pe lângă oameni, animalele care au scăpat și au ajuns în Europa aveau și inamici naturali. Acestea includ vulpi, eretele de stuf, uneori vidre, pisici și câini sălbatici, enoți, dihori și nurci, relatează Fanatik.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net