Viața secretă a diplomatului francez care a plecat bărbat și s-a întors femeie din Rusia. O poveste uimitoare

30 noiembrie 2024 12:07   Fapt divers
Ultima actualizare:

Charles d’Éon, cunoscut și sub numele de Chevalier d’Éon, a fost un diplomat, spion și soldat francez al secolului al XVIII-lea, renumit pentru că și-a trăit viața atât ca bărbat, cât și ca femeie. Fascinanta sa poveste, care îmbină spionajul, politica și explorarea identității de gen, a fost marcată de evenimente ieșite din comun, inclusiv balurile fastuoase din Rusia, un șantaj care l-a ținut în exil și recunoașterea oficială ca femeie în Franța.

Balurile din Rusia: locul unde a început transformarea

D’Éon a intrat în serviciul diplomatic al Franței la o vârstă fragedă, fiind numit secretar al ambasadorului francez în Rusia în 1756. Aflat la curtea țarinei Elisabeta, a fost martorul unor obiceiuri neobișnuite, cum ar fi „Balurile Metamorfozei”, unde bărbații se îmbrăcau în femei, iar femeile în bărbați. Această practică, acceptată și chiar încurajată la curtea imperială, l-a influențat profund pe tânărul Charles d’Éon, scrie Britannica.

Sub acoperirea funcției diplomatice, d’Éon era de fapt spion al regelui Ludovic al XV-lea, parte din rețeaua secretă de informații Le Secret du Roi. Rolul său era să adune informații și să cultive relații politice favorabile cu curtea Rusiei.

Inteligent și carismatic, d’Éon a navigat cu succes intrigile de la curte, dar balurile i-au trezit aveau să-i modeleze definitiv personalitatea și viața.

După încheierea misiunii în Rusia, d’Éon a devenit o figură importantă în diplomația franceză, fiind trimis ulterior la Londra pentru a negocia pacea dintre Franța și Marea Britanie. Totuși, viața sa a luat o turnură dramatică din cauza intrigilor și a suspiciunilor legate de identitatea sa de gen.

Șantajul și exilul în Marea Britanie

În timpul șederii la Londra, d’Éon a refuzat să se întoarcă în Franța, invocând temeri pentru siguranța sa. Tensiunile dintre d’Éon și guvernul francez au escaladat, culminând cu o serie de tentative de răpire orchestrate de autoritățile franceze. Diplomatul a ripostat, amenințând că va dezvălui documente secrete despre rețeaua de spionaj a regelui Ludovic al XV-lea.

Pentru a-și proteja interesele, Ludovic al XV-lea i-a oferit lui d’Éon o pensie substanțială și permisiunea de a rămâne în Anglia, cu condiția să păstreze tăcerea. În această perioadă, zvonurile despre identitatea sa de gen au luat amploare. Trăsăturile sale fizice efeminate și comportamentul său au alimentat speculațiile, iar tabloidele londoneze au început să parieze pe sexul său biologic.

Când Ludovic al XV-lea a murit în 1774, succesorul său, Ludovic al XVI-lea, a încercat să normalizeze relațiile cu d’Éon. Diplomatul a susținut că era biologic femeie, obligat să trăiască ca bărbat din cauza dorințelor tatălui său. Regele a acceptat să-l recunoască oficial ca femeie, cu condiția să renunțe la hainele bărbătești și să adopte o identitate feminină.

Revenirea în Franța: Charlotte d’Éon, recunoscută oficial

În 1777, Chevalier d’Éon s-a întors în Franța sub identitatea Charlotte, fiind prezentată la curtea de la Versailles într-o rochie elaborată, simbolizând noua sa viață. Această recunoaștere oficială a fost un eveniment spectaculos, iar d’Éon a fost primită ca o celebritate. Scriitori și filozofi de renume, precum Voltaire și Rousseau, au fost fascinați de povestea sa, iar figura sa a fost comparată cu cea a Ioanei d’Arc.

Cu toate acestea, viața sa a devenit din ce în ce mai complicată. Retrasă din politică și spionaj, d’Éon s-a confruntat cu dificultăți financiare și a trăit ultimii ani în sărăcie, murind la Londra în 1810. După moartea sa, autopsia a confirmat că d’Éon era biologic bărbat, dar acest fapt nu a diminuat impactul pe care l-a avut asupra percepției genului și identității în epoca sa.

Mai multe