23 de ani de la cea mai mare tragedie care a lovit vreodată America și a schimbat definitiv lumea. 9/11

11 septembrie 2024 6:40   Internațional

Pe 11 septembrie 2001 Statele Unite ale Americii au suferit cel mai sângeros atac străin comis vreodată pe teritoriu său. Azi se împlinesc 23 de ani de la atacul terorist asupra World Trade Center și Pentagon, un eveniment despre care se spune că a afectat viețile americanilor pentru totdeauna și a schimbat întrega lume definitiv.  

11 Septembrie 2001

În dimineața zilei de 11 septembrie, zborul United Airlines 175 și zborul American Airlines 11 au plecat din Boston în drum spre California, înainte ca atentatorii, membri ai organizației Al-Qaida, să le deturneze și să le izbească de turnurile de nord și de sud ale World Trade Center din New York City.

Zborul 77 de la American Airlines a lovit Pentagonul, iar un al patrulea, zborul 93 al United Airlines s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat în disperare să recâștige avionul din mâinile atentatorilor.

Câți oameni au murit pe 11 septembrie 2001

Atacurile din 11 septembrie au aruncat America într-un haos general.

Au provocat 2.977 de morți în New York, Washington, D.C. și Pennsylvania, potrivit Memorialului și Muzeului 9/11, scrie US Today News.

2.753 au murit la New York, 184 de oameni la Pentagon și 40 de oameni au murit când zborul 93 s-a prăbușit în Pennsylvania, arată cifrele exacte.

Cel mai tânăr pasager de zbor care a murit a fost Christine Hanson, o copilă de 2 ani, care se îndrepta cu părinții spre Disneyland, iar cel mai în vârstă a fost Robert Norton, 82 de ani.

Au murit și toți cei 19 membri ai grupării militante extremiste islamice Al-Qaeda, care au detarunat avioanele.

Victimele din 11 septembrie sunt comemorate pe locul fostelor turnuri ale World Trade Center.

La zece ani de la atentatele teroriste din 21 septembrie 2001, pe locul fostelor turnuri gemene americanii au deschis publicului un memorial. Pe pereții fundațiilor fostelor turnuri au fost amenajate fântâni imense în care apa cade încontinuu și se scurge într-o gaură din mijloc care pare fără fund. Un loc al plângerii în care americanii și nu numai vin, mai ales pe 9/11 în fiecare an, că la un loc de pelerinaj.

Ce a fost World Trade Center

World Trade Center a fost un complex de şapte clădiri din Manhattan, folosite în special ca spaţii comerciale şi de birouri. În momentul finalizării lor, la începutul anilor ’70, Turnurile Gemene, cu o înălţime de circa 400 de metri, erau cele mai înalte clădiri din lume.

Anterior, complexul de la World Trade Center a mai fost vizat de un atac terorist.

În 1993, un grup de terorişti a detonat un camion cu explozibili în parcarea subterană de sub complexul World Trade Center.

Explozia a afectat şapte etaje, s-a soldat cu şapte morţi şi peste 1.000 de răniţi. Însă turnurile au rămas în picioare. FBI a arestat ulterior mai mulţi islamişti responsabili pentru atentat.

Mai multe