A fost acordat Premiul Nobel în Medicină. Doi cercetători americani au descoperit „un principiu fundamental”

7 octombrie 2024 12:12   Internațional

Premiul Nobel pentru Medicină 2024 a fost câștigat de doi cercetători, Victor Ambros și Gary Ruvkun, a precizat secretarul general al Adunării Nobel, luni, 7 octombrie 2024. Câştigătorii vor împărţi un premiu de 11 milioane de coroane suedeze, echivalentul a peste 900.000 de euro. Descoperirea premiată constă în diferențele dintre gene.

Premiul Nobel pentru Medicină

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, a fost acordat pentru „descoperirea microARN-ului și a rolului său în reglarea genetică post-transcripțională”, arată un comunicat de presă al Fundației Nobel.

„Premiul Nobel pentru Medicină din acest an onorează doi oameni de știință pentru descoperirea unui principiu fundamental care guvernează reglarea activității genetice”, explică Fundația.  

Cum apar diferențele între celulele din corpul uman?

Informaţiile stocate în cromozomii noştri pot fi comparate cu un manual de instrucţiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conţine aceiaşi cromozomi, deci fiecare celulă conţine exact acelaşi set de gene şi exact acelaşi set de instrucţiuni. Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare şi nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferenţe? Răspunsul se află în reglarea genelor, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucţiunile relevante. Acest lucru asigură faptul că numai setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă.

Premiile Nobel, ultima dorință lăsată prin testament

În data de 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a finalizat testamentul prin care și-a exprimat dorința de a folosi o mare parte din averea sa pentru o serie de premii, Premiile Nobel. Așa cum a fost scris în testamentul său, o parte avea să fie dedicată „persoanei care avea să facă cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau al medicinei”.

Începând cu 1901, au fost acordate 114 Premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Totuși, premiul nu a fost acordat în anii 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942.

Premiul Nobel nu poate fi împărțit la mai mult de trei persoane. 

Mai multe