Singura româncă care a luat premiul Nobel pentru cel mai mare experiment din istorie. Ne-a făcut mândri, dar mulți nu știu cine e
Puține premii se bucură de la fel de mult prestigiu pe plan internațional, în atât de multe domenii, precum Premiul Nobel. Iar de-a lungul deceniilor, țara noastră a reușit să ofere câțiva câștigători, despre care poate că și putem spune câteva cuvinte. Însă, o româncă care a participat la cel mai mare premiu din istorie și a câștigat și Premiul Nobel este puțin cunoscută în țara noastră!
Atunci când ne gândim la câștigătorii Premiului Nobel, cu toții ne vom gândi la persoane care stăpânesc complet domeniul în care au fost premiate și au avut și reușite majore în dezvoltarea acestuia.
Iar de-a lungul deceniilor, George Emil Palade (pentru Medicină), Ioan Moraru (pentru Pace), Elie Wiesel (tot pentru Pace), Herta Muller (pentru Literatură) și Ștefan Hell (pentru Chimia), au fost românii care au câștigat acest premiu.
Românca a câștigat Premiul Nobel în 2013
Însă, din listă lipsește un nume! Este vorba despre Sorina Popescu, care a participat la unul dintre cele mai importante experimente din istorie! Doctorul în fizică în vârstă de 57 de ani a colaborat cu CERN Elveția încă din 1997, iar din 2001 a devenit unul dintre liderii echipelor care au descoperit „particula lui Dumnezeu”, adică bosonul Higgs.
Pentru rolul ei în descoperirea făcută de CERN, Sorina Popescu, alături de întregul colectiv, a primit Premiul Nobel pentru Fizică, în anul 2013
Lucrează la CERN din 1997
Sorina Popescu a mărturisit că încă de la 14 ani și-a dorit să devină fizician, iar după ce a absolvit liceul, ea a urmat cursurile Facultății de Fizică de la Universtatea București. Mai departe, ea a făcut și un master la Joint Institute for Nuclear Research din Dubna, în Rusia.
În anul 2000, Sorina Popescu și-a suținut și lucrarea de doctorat, după care a lucrat pentru mai multe institute de cercetare. Astăzi, chiar dacă nu mulți români cunosc numele ei, Sorina Popescu se află printre românii care au reușit să câștige Premiul Nobel, o listă care, de altfel, nu este extrem de lungă. Mai mult decât atât, fizicianul român încă se află în activitate, chiar și astăzi.