Soldații ucraineni au salvat sute de animele din calea bombardamentelor

18 mai 2022 18:24   Internațional
Ultima actualizare:

La 24 februarie, liniştea şi pacea au dispărut din Ucraina şi peste şase milioane de oameni au fost obligaţi să lase în urmă agoniseala de o viaţă pentru a se salva.

Conform preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, până la finele lunii aprilie, ruşii au lansat asupra Ucrainei peste 12.000 de rachete şi bombe şi peste 7.000 de locuinţe au fost complet distruse.

În localităţile pustiite de soldaţii ruşi care au măcelărit cu sânge rece oameni nevinovaţi (n.r. autorităţile ucrainene au descoperit peste 1.000 de cadavre în gropile comune din Bucea, în luna aprilie după eliberarea oraşului, iar printre cadavre erau şi 31 de copii), soldaţii ucraineni au descoperit zeci de maidanezi, pisici traumatizate, raţe, gâşte, porci şi văcuţe.

Bombardamentul sălbatic şi luptele încrâncenate au distrus totul şi necuvântătoarele ajunseseră să moară de foame pe străzi.

Însă militarii ucraineni au adoptat rapid pui de pisică ascunși sub mormanele de moloz şi au împărţit frăţeşte buncărul cu dulăii fără stăpâni găsiţi în urma dezastrului rusesc.

Până şi în buncărele din complexul industrial Azovstal au trăit până în cea de-a 82-a zi de lupte peste 30 de animale de companie care, în ciuda faptului că sub pământ nu mai existau provizii, împărţeau dumicaţii de pâine şi picăturile de apă de ploaie cu luptătorii ucraineni.

La 17 mai, peste 200 de puşcaşi marini ucraineni au ieşit din buncăr şi au fost transportaţi la un spital din Doneţk unde vor fi trataţi de doctori ruşi şi ucraineni, după ce Rusia a declarat că nu îi va trimite în faţa plutonului de execuţie.

Pe câmpurile din estul Ucrainei, femeile din echipele de paramedici de pe front au hrănit inclusiv viţeii de lapte, după ce vacile nu au mai dat lapte din cauza sperieturilor cauzate de explozii.

Oleksandr Todorciuk, unul dintre fondatorii unei organizaţii de protecţie a animalelor, s-a înrolat încă din 24 februarie şi a luptat în prima linie.

După eliberarea oraşelor, soldatul a salvat 485 de câini care au fost duşi în centrele pentru animale din Liov, dar şi din Polonia, România şi chiar Marea Britanie.

Speriate de bombe, refugiate în România

Începând din luna martie, când se dădeau lupte grele în regiunea Kievului şi a Harkovului, iar armata rusă ameninţa să cucerească inclusiv capitala Ucrainei, sute de animale de la grădinile zoologice au luat calea pribegiei.

Astfel, la Grădina Zoologică din Rădăuţi, judeţul Suceava, au ajuns 40 de câini şi doi cai. Inclusiv de la Grădina zoologică din Zaporojie a fost adus în România leul Simba şi un lup cu participarea organizaţiilor de protejare a animalelor şi a poliţie române.

Inclusiv la Parcul Acvatic din Constanţa au fost aduse mai multe mamifere marine, după ce situaţia devenise critică pe frontul din estul Europei.

Conform adevarul.ro, transferul animalelor s-a desfăşurat extrem de greu, tranzitul convoaielor durând peste patru zile însă necuvântătoarele au ajuns cu bine la destinaţie. Salvarea animalelor a fost posibilă numai datorită implicării unor organizaţii precum Animals Without Frontiers, Casa lui Patrocle, Animals International.

Olena şi Volodimir Zelenski, prima oară împreună după 82 de zile

Volodimir Zelenski are doar 44 de ani, dar a îmbătrânit în cele peste 80 de zile de război enorm de mult.

De la începutul invaziei ruseşti (24 februarie), Zelenski a ieşit din buncăr o dată la 3-4 zile şi atât.

A fost păzit ca ochii din cap după ce peste 20 tentative de asasinat au fost dejucate de trupele care îl păzesc.

Soţia lui, Olena Zelenska, şi copiii lor, Oleksandra şi Kirilo, nu l-au mai văzut de la începerea războiului pentru că se află într-un alt buncăr, păziţi cu străşnicie.

Cei doi soţi au apărut pentru prima oară în public la 17 mai, când au participat la funeraliile fostului preşedinte ucrainean, Leonid Kravciuk, care au avut loc în Kiev, informează The Sun.

Zelenski a ales să stea separat de familia lui pentru a nu o expune la un pericol uriaş, după ce el a devenit ţinta numărul unu a asasinilor trimişi de Kremlin.

Flash news

- Raportul ONU privind măcelul armatei ruseşti din Ucraina între 24 februarie şi 16 mai 2022 indica ieri 3.752 de civili ucişi, identificaţi şi nu mai puţin de 4.062 de răniţi, informează AFP citând un comunicat oficial. Majoritatea crimelor au fost săvârşite în timpul bombardamentelor executate asupra zonelor rezidenţiale.

- Serviciul britanic de informaţii a raportat la 18 mai că cele mai mari pierderi înregistrate de armata rusă în cele 83 de zile de la începutul conflictului au fost înregistrate în Mariupol. Conform sursei citate, Rusia a trimis în regiune trupe auxiliare precum unităţile combatante cecene pentru a face legătura dintre republicile separatiste Luhansk şi Doneţk şi Crimeea, informează Kiev Independent.

- Artileria rusească a continuat ieri să lanseze obuze în zonele populate cu civili din Cernihiv şi regiunea Sumî, informează Nexta Tv. Serviciile de informaţii din cadrul armatei ucrainene au confirmat că Rusia mută unităţile de artilerie şi îşi concentrează atacurile asupra localităţilor Ţîrkuni, Ruski Tîşki, Pitomnîk şi Dovgenke.

- Emmanuel Macron a avut o discuţie cu Volodimir Zelenski în legătură cu evacuarea soldaţilor ucraineni din complexul industrial Azovstal, din Mariupol. În cadrul discuţiilor preşedintele francez l-a asigurat pe Zelenski de faptul că Franţa va susţine Ucraina şi va trimite combustibil în regiune, informează Daily Mail.

- Finlanda şi Suedia au depus cererile pentru aderarea la NATO, ieri dimineaţă şi secretarul general Jens Stoltenberg a confirmat că alianţa nord-atlantică se pregăteşte să primească noi state membre, informează CNN.

- În regiunile Doneţk şi Luhansk atacurile ruseşti au fost respinse în ultimele două zile de rezistenţa ucraineană. Au fost distruse 3 tancuri T-90, 3 unităţi de artilerie, 6 transportoare blindate şi 7 vehicule militare, informează Ministerul Apărării din Ucraina.

- Secretul rezistenţei impresionante a armatei ucrainene din regiunea Kievului a fost dezvăluit recent, informează adevarul.ro. Conform sursei citate, înainte de începerea ostilităţilor Rusiei, din data de 24 februarie, mii de civili ucraineni au trecut printr-o pregătire militară temeinică alături de trupele de elită din armată.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe