Asteroidul cu nume românesc care se apropie de Pământ! „Au ales numele baladei care pică la cam toate examenele"

25 august 2024 8:10   Internațional
Ultima actualizare:

Astronomii au descoperit un nou asteroid care a primit numele de "Miorița". Astronomul Adrian Șonka, de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu”, spune că acesta se apropie de pământ. De data aceasta au ales numele baladei care pică la cam toate examenele de limba română", a adăugat astronomul. 

Asteroidul Miorița a fost descoperit în 2014

Astronomul Adrian Șonka, pe pagina sa de Facebook, a dat detalii despre asteroidul botezat Miorița. „După ce că pe planetă există cam mult haos, iată că o nouă amenințare vine din cer: asteroidul Miorița! Recent s-a anunțat că un asteroid a primit un nume românesc”, a scris Șonka.

„Asteroidul a fost descoperit în 2014 de programul EURONEAR, iar după 10 ani, timp în care ne-am asigurat că are o orbită bine determinată, i s-a ales un nume propus de descoperitori. Descoperitorii, membri ai programului de observații EURONEAR, au pus și alte nume pe cer, de obicei nume de astronomi vii sau morți, dar data aceasta au ales numele baladei care pică la cam toate examenele de limba română: Miorița”, a continuat el.

„Miorița se apropie și de Venus, chiar mai mult decât de Pământ"

„Amuzant este faptul că asteroidul (622577) Miorița este un asteroid geointersector, adică are o orbită care se apropie de cea a planetei noastre. Este primul asteroid geointersector care primește nume românesc. Miorița se apropie și de Venus, chiar mai mult decât de Pământ, iar uneori și de Marte. Este cam zburdalnic. Sunt șanse mici, dar putem spera, ca de la NASA în viitor să se anunțe că urmează o ciocnire între Miorița și planeta noastră”, a glumit astronomul.

Asteroidul considerat „ucigaș de planete" a trecut prin proximitatea relativă a Terrei

 Acest asteroid „potenţial periculos” de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin apropierea Pământului în mai mult de un secol. Asteroidul denumit 2011 UL21 este un asteroid de proximitate pentru Terra - orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare), scrie Agerpres.

Asteroidul 2011 UL21 trece prin proximitatea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Pornind de la observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, conform SpaceReference.org, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, după cum arată datele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). 2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Mai multe