„Avertisment de tsunami ca urmare a unui cutremur de 8,2”. În ce țară a fost emis mesajul și ce a urmat imediat

25 septembrie 2024 12:39   Internațional
Ultima actualizare:

Mesajul emis de Biroul de Meteorologie pe care scria „alertă de tsunami” și indicând locația utilizatorului a fost primit pe telefoane de mii de locuitori din Australia, creând panică și dezorientare. Utilizatorii aplicației au fost informați că se apropie un tsunami, cauzat de un cutremur cu magnitudinea de 8,2 produs în largul coastei de vest a Noii Zeelande, scrie The Guardian. Două secunde mai târziu a intrat un alt mesaj.

Panică după un mesaj al Biroului de Meteorologie din Australia

 Panică a cuprins locuitorii din mai multe părți din estul Australiei miercuri, după ce biroul meteorologic național a trimis către mii de locuitori o avertizare de tsunami ca urmare a unui cutremur cu magnitudinea de 8,2 în largul Noii Zeelande.

Oamenii care locuiesc de-a lungul coastei New South Wales și Queensland au primit avertismentul Biroului de Meteorologie, trimis la scurt timp după ora 11.30.

Oamenii s-au mirat pentru că mesajul a fost primit inclusiv de locuitori din Canberra aflați la 125 km de cea mai apropiată plajă.

A fost suficient însă ca cei care au primit mesajul să intre într-o stare de confuzie și de panică.

„Sfinte Sisoe! Am primit o avertizare de tsunami” a scris un utilizator X care locuiește în Canberra.

Al doilea mesaj, câteva momente mai târziu

La câteva momente după mesajul menit să producă panică a urmat un al doilea mesaj: „alertă de tsunami anulată”.

Rețelele sociale s-au umplut din nou de mesaje prin care oamenii se linișteau că nu există nicio amenințare de tsunami. 

Imediat o notificare din aplicație i-a lămurit pe utilizatori că mesajul anterior a fost un test, iar oamenii s-au mirat din nou spunând că nu au primit nicio informare cu privire la un test.  

Testarea este importantă pentru a ajuta Biroul și partenerii să se pregătească și să facă planificări în caz de amenințări de tsunami reale”.

Biroul face parte din Joint Australian Tsunami Warning Centre (JATWC), care detectează, monitorizează, verifică și avertizează cu privire la orice amenințare de tsunami pentru coasta Australiei și teritoriile sale offshore.

Mai multe