Canicula provoacă haos în lume! Temperaturi de coșmar în SUA, incendii de vegetație în Grecia

10 iulie 2024 16:40   Internațional

Oamenii se sufocă în SUA, din cauza căldurii extreme! 160 de milioane de persoane au fost afectate de un val de caniculă, care s-a soldat cu mai mulți morți în vestul țării, relatează News.ro.

Temperaturi de coșmar în SUA

În Nevada, la Las Vegas s-a înregistrat duminică cea mai mare temperatură din istorie, de 48,9°C. Căldura sufocantă urmează să se menţină în Vestul american toată săptămâna. Un motociclist a murit sâmbătă în timpul unei expediţii în Valea Morţii, unde mercurul a depăşit 52°C în acea zi. Unul dintre prietenii săi, care făcea parte din acelaşi grup, a fost spitalizat. Cel puțin 4 oameni au decedat în Oregon, din cauza căldurii. În această regiune, au fost temperaturi de 40°C. Și New York a fost afectat de caniculă.

„Căldura de pe timpul zilei și temperaturile record de peste noapte vor continua să provoace stres termic oamenilor. Este important să vă hidratați și să încercați să căutați locuri răcoroase”, a spus serviciul meteorologic american. Este atât de cald încât temperaturile de peste noapte au devenit și ele insuportabile. Chiar și infrastructura a avut de suferit.

Un pod mobil din orașul american New York s-a dilatat și s-a blocat din cauza căldurii. Pentru a-l debloca, echipajele de intervenție l-au stropit cu apă rece.

Incendii de vegetație în Grecia. Spital de copii, evacuat

În Grecia, orașul-port Patras, în nordul insulei Peloponez, au fost evacuate un spital de copii și un azil din sudul orașului, din cauza unui incendiu de vegetație. Marți, Purtătorul de cuvânt al pompierilor din Patras, Vasilis Vathrakoyiannis, a declarat că evacuările au fost efectuate ca măsură de precauție și că un efort mare de stingere a incendiilor a dat roade. După mai multe ore în care s-au luptat cu focul, a fost anunțat că incendiul se află sub control. Alimentat de vânturi puternice, incendiul a început la periferia orașului Aroi și s-a extins prin pădure și tufiș până la Pagona, o suburbie învecinată care include azilul municipal de bătrâni din Patras și Spitalul Karamandeio.

Turismul se confruntă cu probleme legate de caniculă și efectele acestuia. Grecia a avut de înfruntat deja de două ori mai multe incendii de vegetație în luna iunie decât în aceeași lună a anului trecut, din cauza temperaturilor deosebit de ridicate, În iunie, au fost „1.281 de incendii, mai mult decât dublu față de aceeași lună a anului trecut, când au fost 533. Luna iunie este cea mai caldă înregistrată vreodată, iar prognozele științifice pentru iulie sunt similare la nivel global”, a spus Pavlos Marinakis, purtătorul de cuvânt al guvernului elen, într-o conferință de presă. La începutul acestei luni, premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat că țara sa a „intrat în inima sezonului incendiilor”. Țara, importantă destinație turistică, este afectată în fiecare vară de temperaturi sufocante și incendii devastatoare.

Mai multe