#Război Ucraina-Rusia

Ce se va întâmpla cu regiunea Donețk. Liderul separatiștilor a oferit răspunsul

30 martie 2022 5:40   Internațional
Ultima actualizare:

Regiunea separatistă autoproclamată Donețk ar putea fi atrasă în Federația Rusă, dacă rușii vor reuși să preia controlul asupra întregului teritoriu.

Liderul regiunii separatiste autoproclamate a transmis că Donețk își dorește să fie alipită la Rusie încă din 2014, în urma evenimentelor Revoluției Euromaidan și anexarea ilegală a Crimeei, a transmis Denis Pușilin, liderul regiunii.

„Acum, însă, principalul obiectiv, este preluarea graniţelor constituţionale ale republicii. Apoi vom hotărî acest lucru”, a mai adăugat liderul regiunii susținute militar și strategic încă din 2014, potrivit Adevărul.

Rusia a anexat Crimeea ilegal în 2014

În urmă cu două zile, Denis Pușilin a transmis că intenționează să organizeze un referendum pentru alipirea la Rusia, dar Ucraina a subliniat că un astfel de vot nu va avea nicio bază legală, declanșând un răspuns și mai ferm din partea comunității internaționale. 

Citește și Runda de negocieri a luat sfârșit. Rusia își retrage trupele din sud și Kiev

La momentul actual, comunitatea internațională a adoptat o serie de sancțiuni economice mult mai dure împotriva Federației Ruse, afectând foarte grav dezvoltarea economică a Rusiei.

Chiar și în 2014, după ce soldații ruși au ocupat Peninsula Crimeea, un referendum cu prezența la vot de peste 88% a votat integrarea regiunii în Federația Rusă. Referendumul nu a fost recunoscut și acceptat de comunitatea internațională.

Regiunile separatiste Donețk și Luganks au fost recunoscute drept independente de către Vladimir Putin cu două zile înainte de invazie. Documentele prezidențiale prezintă o cerere de ajutor militar din partea Rusiei. 

Vezi și Vladimir Putin, mesaj dur transmis prin Roman Abramovici pentru Ucraina: «Spune-i că îi distrug»

În același timp, justificarea pentru atacarea Ucrainei prin prezența unei regiuni separatiste și "salvarea" cetățenilor ruși a fost folosită și în 2008, atunci când Rusia a atacat Georgia, o altă republică ce a făcut parte din Uniunea Sovietică.

Acesta, dar și prezența în URSS, a activat semnalele de vigilență din Republica Moldova, care se confruntă și ea cu o regiune autonomă separatistă rusă - Transnistria.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe