Runda de negocieri a luat sfârșit. Rusia își retrage trupele din sud și Kiev

#Război Ucraina-Rusia

Delegația Rusiei la discuțiile Rusia-Ucraina de la Istanbul a anunțat doi pași pentru detensionarea conflictului față de Ucraina, după o primă zi de discuții.

volodimir zelenski si vladimir putin

Agenția de presă rusă RIA, citând delegația de la Moscova, a declarat că pașii includ o „reducere drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv”, precum și posibilitatea unei întâlniri între președintele Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, simultan cu parafarea păcii. 

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni

Șeful delegației ruse, consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, a numit negocierile „constructive”.

Statul Major al Rusiei va anunța mai multe detalii despre măsurile de reducere a ostilităților din Ucraina după revenirea delegației ruse la discuțiile de la Istanbul, a declarat marți adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin.

Citește și Putin a stabilit data la care se va încheia războiul din Ucraina! Ce semnificație are ziua aleasă

Între timp, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că s-au făcut suficiente progrese în timpul discuțiilor dintre delegațiile ruse și ucrainene de la Istanbul pentru a permite lui Putin și Zelenski să se întâlnească.

Ucraina a subliniat faptul că e gata să adopte un statut de neutralitate. Neutralitatea are în vedere ca Ucraina să nu adere la alianțe militare, precum Alianța Nord-Atlantică, și să nu adăpostească baze militare sau să nu găzduiască teritoriul altei alianțe militare.

Mai multe țări europene ar putea garanta independeța Ucrainei

El s-a referit, de asemenea, la unul dintre cele mai dure elemente ale discuțiilor: garanțiile de securitate pentru Ucraina și când se ajunge la un acord de încetare a focului.

„Fără îndoială, acest tratat privind garanțiile de securitate poate fi semnat numai după încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse pe pozițiile lor pe 23 februarie 2022”, a spus el.

De asemenea, BBC a transmis că printre potențialii garanți ai independenței Ucrainei se numără Polonia, Israel, Turcia și Canada.

Vezi și Paranoia de la Moscova: Serghei Lavrov consideră că Occidentul a declarat război Rusiei

Ucrainienilor li se va cere printr-un referendum să aprobe orice acord care să lege statutul de neutralitate cu garanțiile de securitate, a subliniat Mykhaylo Podoliak.

„Va fi un referendum în care toți cetățenii Ucrainei își vor exprima poziția față de acest acord, despre cum ar trebui să funcționeze”, a declarat el

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

cub bianca dragusanu png
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
image png
cub cristina rus (1) png
Alexia Eram (6) jpg
Tiriac
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
vica blochina 3 jpg
image
image
image
image
pexels engin akyurt 3356489 jpg
Issey Miyake
(EPA EFE) foto1 jpg
foto1 valentina si  jpg
calendar ortodox 2021 10 august sfantul mucenic lavrentie arhidiaconul mucenic la roma jpeg
maicuta falsa anunt internet 0 jpeg