Cea mai mare cascadă de pe Pământ este în Europa și este imposibil de vizitat. Debitul ei este colosal
Cea mai mare cascadă de pe Pământ, care probabil nu ar impresiona foarte mult, privită într-o fotografie, este cu adevărat uimitoare. Dimensiunile ei sunt impresionate, chiar peste cele două cascade, considerate cele mai mari din lume Victoria și Angel, împreună. Totuși, această fenomenală cascadă, care se află în Europa, este imposibil de vizitat.
Cea mai mare cascadă de pe Pământ este în Europa
Cea mai mare cascadă de pe Pământ nu este Victoria Falls, oricât de maiestuoasă ar fi și nici Angel Falls, care este atât de înaltă încât o mare parte din apă nici nu ajunge la sol.
De fapt, este cataracta din Strâmtoarea Danemarcei - și, chiar dacă nu ați văzut nicio fotografie cu ea și poate nici nu i-ați auzit numele până acum, aceasta este mai mare decât cele două cascade mult mai bine cunoscute la un loc.
Cataracta din Strâmtoarea Danemarcei: cascada de care nu ați auzit niciodată
Cataracta din Strâmtoarea Danemarcei este mult mai mare decât orice altă cascadă despre care ați auzit și ati văzut poze.
Are o înălțime totală de 3.505 metri, adică mai mult de 3,5 kilometri, dar „căderea” propriu-zisă are „doar” 2.012 metri din această înălțime.
Diametrul ei este de aproximativ 480 de kilometri și o lățime mai mare, iar cantitatea de apă pe care o trimite în Oceanul Atlantic este colosală.
Experții apreciază că debitul este de 20 până la de 40 de ori mai mare decât suma tuturor apelor care ajung în ocean din râuri, explică IFL Science.
Sursa citată mai face o comparație și arată că apa care curge prin cataracta din strâmtoarea Danemarcei este echivalentă cu Mare Piramidă și jumătate din Giza... în fiecare secundă!
Cascada colosală nu poate fi vizitată
Cea mai mare cascadă de pe Pământ nu este nici pe departe o destinație turistică, de altfel, vizitarea ei este imposibilă.
Situată la marginea Cercului Polar Arctic, între Islanda și Groenlanda, această cascadă uimitoare nu poate vi vizitată pentru că se află... sub apă.
„Râurile care curg peste defileele Pământului creează cascade care sunt minuni naturale, atrăgând milioane de vizitatori pentru frumusețea, grandoarea și puterea lor uluitoare”, notează NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).
„Dar nicio cascadă nu este mai mare sau mai puternică decât cele care se află sub ocean, revărsându-se peste cataracte imense ascunse vederii noastre.”
Experții explică și cum funcționează acest tip de cascadă subacvatică.
„Apa rece este mai densă decât apa caldă, iar în Strâmtoarea Danemarcei, apa friguroasă care curge spre sud din Mările Nordice întâlnește apa mai caldă din Marea Irminger”, explică NOAA.
„Apa rece și densă se scufundă rapid sub apa mai caldă și curge peste un hău uriaș din fundul oceanului, creând un flux descendent estimat la peste 3,5 milioane de metri cubi pe secundă.”
cataracta din Strâmtoarea Danemarcei poate că nu pare foarte impresionantă, dar este extrem de importantă pentru ecosistemul marin local. Face parte din sistemul de curenți oceanici cunoscut sub numele de Atlantic Meridional Overturning Circulation, sau AMOC - o parte a „unei mari «benzi transportoare globale»”, explică NOAA, care „face să circule apa de la nord la sud și invers într-un ciclu lung în Oceanul Atlantic”.
Experții au și o veste proastă și anume că din anii 1980 că este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice. „Dacă ar încetini prea mult sau chiar s-ar opri complet, efectele ar putea fi de-a dreptul devastatoare”, au transmis specialiștii.