Cea mai veche universitate din lume funcționează continuu din 859 d.Hr. Nu este în Italia
Există zeci de mii de universități în întreaga lume, iar multe dintre ele au un trecut lung și distins. Dar care este cea mai veche? Probabil mulți se vor duce cu gândul la Bologna, orașul italian renumit pentru frumusețea sa dar și pentru că deține o performanță istorică impresionantă: cea mai veche universitate din lume care funcționează continuu din 1088. Noi informații, indică acum că nu în Bologna este cea mai veche instituție de învățământ. O alta funcționează continuu din anul 859 d.HR.
Unde este de fapt cea mai veche universitate din lume
Celebra Universitate din Bologna a fost fondată de juristul italian Irnerius, în 1088. Atunci, universitatea oferea doar studii de doctorat.
Instituția de învățământ italiană se poate lăuda cu câțiva absolvenți impresionanți. Lista sa de studenți îi include pe Papa Alexandru al VI-lea, Thomas Becket și poetul Frances Petrarca.
Deși Universitatea din Bologna este cea mai veche universitate oficială, aceasta nu este cea mai veche instituție de învățământ superior.
Acest titlu revine Universității Al Quaraouiyine, din Fes, Maroc. Aceasta funcționează din 859 d.Hr., în cea mai mare parte ca medresă.
Instituția de învățământ din Fes, Maroc, a fost fondată inițial ca moschee de către Fatima al-Fihri, fiica unui negustor bogat, ca apoi să devină madrasă, unde s-a predat educația islamică.
În timp, și-a extins programul de studii, incluzând materii precum matematica, astronomia, medicina și dreptul, atrăgând studenți din lumea islamică și nu numai.
Cartea Recordurilor descrie această universitate ca fiind „cea mai veche și încă funcțională instituție de învățământ din lume”.
Al Quaraouiyine, centrul savanților islamici și europeni
Al Quaraouiyine a jucat un rol crucial în dezvoltarea lumii islamice în timpul perioadei medievale. Ea a devenit un centru vital pentru schimbul de cunoștințe între savanții islamici și europeni, contribuind la conservarea și transmiterea textelor antice grecești și romane.
Printre absolvenții universității se numără figuri notabile precum filozofii Ibn Khaldun, Ibn Arabi și filozoful evreu Maimonide, care s-au numărat printre cei mai importanți savanți și gânditori ai Evului Mediu.
Recordul de cea mai veche este de fapt deținut de biblioteca fenomenală în jurul căreia s-a dezvoltat instituția de învățământ.
La ora actuală, în faimoasa bibliotecă pot fi descoperite manuscrise vechi de peste 1.200 de ani, pergamente unice şi numeroase cărţi rare din domenii precum teologia, dreptul, gramatica şi astronomia.