Cine este autorul atentatului din New York: e căsătorit și urma să fie șofer Uber

1 noiembrie 2017 8:31   Internațional
Ultima actualizare:

New Yorkul a trecut prin clipe de groază după ce un terorist a intrat cu un camion pe o pistă pietonală și de biciclete. Atacatorul ar fi de origine uzbekă, este căsătorit și are doi copii. Lucra la un depozit, dar urma să-și obțină licența pentru a fi șofer Uber.

Uzbekul Sayfullo Habibullaevic Saipov a ucis opt persoane și a rănit alți 11 oameni, după ce a împrumutat un camion de la Home Depot și a intrat cu el pe o alee pietonală și pentru biciclete, din apropiere de World Trade Center.

Conform Adevărul.ro, Saipov ar fi venit în Statele Unite în 2010, dar a locuit în mai multe orașe: Ohio, Florida și Patterson (New Jersey). Dilfuza Iskhakova, care locuiește în Cincinnati (Ohio) a declarat pentru The Guardian că Saipov a locuit cu ea câteva luni, în urmă cu șase ani, atunci când el abia sosise în SUA:

„Părea un băiat amabil, dar nu vorbea prea mult”, povestește femeia, adăugând că Saipov nu făcea altceva decât să meargă la un depozit, un lucra. De asemenea, atunci când l-a cunoscut, Saipov depusese o cere pentru obținerea cărții verzi, care îi asigură drept de rezidență permanentă în Statele Unite.

Dilfuza spune că familia sa a pierdut orice legătură cu bărbatul care s-a dovedit a fi un terorist, dar știe că s-a mutat în Florida și apoi în New York și că, în prezent, este căsătorit și are doi copii.

s-a mai descoperit că Saipov încerca să obțină licență pentru a deveni șofer Uber. El trecuse deja de verificările aferente, dar compania i-a întrerupt accesul la aplicație în momentul în care s-a aflat că este autorul atentatului și a contactat autoritățile pentru a le furniza datele necesare identității lui.

Polițiștii au descoperit și un bilet lăsat de Saipov în mașina folosită pentru atentat. Mesajul a fost scris în lumba engleză și susține că a comis atacul terorist în numele Statului Islamic.

După ce camionul pe care-l conducea s-a lovit de un autobuz școlar, Saipov a ieșit din mașină, având asupra sa imitații ale unor arme de foc și a încercat să fugă, dar un polițist l-a împușcat în abdomen. Teroristul a fost transportat sub arest la spital, iar în prezent, starea lui este stabilă.

Mai multe