Cum arată viaţa într-un sat ucrainean distrus

13 februarie 2022 21:13   Internațional
Ultima actualizare:

Trăiesc printre ruine! Puţinii locuitori ai satului Nevelske din estul Ucrainei îşi duc viaţa cu greu, permanent înfricoşaţi de noi atacuri care pot surveni în orice moment.

Înconjurat de câmpuri albe pustii şi îngropat într-o pătură groasă de zăpadă, satul Nevelske din regiunea Donbas, estul Ucrainei, este aproape abandonat. A fost distrus la mijlocul lui noiembrie, anul trecut, de separatiştii rusofoni susţinuţi de Rusia. Din cele 50 de clădiri din sat, 11 au fost complet distruse şi 16 grav avariate.

Localitatea se află la doar aproximativ trei kilometri de linia de contact dintre separatişti şi armata ucraineană şi la 24 de kilometri de oraşul Donetsk, deţinut de separatişti. Satul distrus a fost golit de locuitori, cu excepţia unei mâini de oameni care nu au unde pleca. Au rămas însă fără gaz, fără electricitate şi fără apă, fiindcă pompele electrice de apă au fost distruse. Înainte de conflictul ruso-ucrainean care a început în 2014, în Nevelske trăiau 300 de oameni.

Până la atacurile din noiembrie, mai rămăseseră 45, iar acum mai sunt numai câţiva. Înainte de atacuri, Nevelske era un sat relativ modern, cu băi şi toalete în casă, un lux pentru o regiune rurală lovită de sărăcie. Locuitorii au muncit din greu ca să-l dezvolte cultivând pământul.

Acum, cei rămaşi abia îşi mai duc viaţa printre ruine. Valentina Omelnika, de 63 de ani, spune că ţine atât de mult la casa ei, rămasă în picioare printr-un miracol, încât nu se îndură s-o părăsească. Se luptă din greu să trăiască împreună cu soţul ei, Andri Dmituşnko, de 45 de ani, crescând un purcel şi câteva raţe. S-au ascuns în pivniţă în timpul bombardamentelor.

Sătenii nu mai au nici electricitate, nici apă

Au distrus tot în 40 de minute spune femeia. Şi pisicile din sat au fost ucise. Grădinile au fost umplute de mine care pun permanent în pericol viaţa celor rămaşi. Nu mai există magazine de alimente şi locuitorii au de mers mult pentru a ajunge la prima aşezare unde pot să-şi facă târguielile. Primesc mici cantităţi de ajutoare umanitare de la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi de la o organizaţie caritabilă cehă.

Nu mai bagă bani în reparaţia caselor de teamă că atacurile se vor repeta în orice clipă. Un raport al serviciilor secrete americane a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin (69 de ani) s-a decis să atace Ucraina miercuri.

Marş anti-război la Kiev

Liderul de la Kremlin susţine însă că Occidentul ar vrea de fapt să provoace un conflict. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat că a declanşat mecanismul de reducere a riscurilor, potrivit Documentului de la Viena, prin care cere Rusiei să explice în detaliu activităţile militare pe care le desfăşoară în apropierea teritoriului Ucrainei.

Mii de ucraineni au ieșit în stradă sâmbătă la Kiev după ce au apărut avertismentele că Rusia va începe invazia în țara lor miercuri, 16 februarie. Deși președintele lor, Volodimir Zelenski (44 de ani), i-a îndemnat să nu intre în panică, locuitorii din Kiev s-au mobilizat și au pornit un marș anti-război în centrul capitalei.

Ei au scandat ”Glorie Ucrainei” și au purtat steaguri naționale și pancarte pe care scria ”Ucrainenii vor rezista” și ”Invadatorii trebuie să moară”. Zelenski a declarat că un atac rusesc ar putea avea loc în orice moment. Însă a catalogat drept cantități excesive de informații avertismentele despre un război major care se apropie. ” Până în prezent, nu există un război la scară largă în Ucraina”, a spus el.

Exerciţii militare în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (44 de ani), a continuat sâmbătă să minimizeze avertismentele americane cu privire la o invazie rusă iminentă. A îndemnat la calm şi a declarat că nu a văzut informaţii care să arate că Moscova e gata să atace. Ba mai mult, Zelenski a cerut SUA să prezintă dovezi că Rusia va porni atacul împotriva ţării sale, miercuri, nu să creeze panică doar.

Cu toate acestea, în Ucraina au început joia trecută exerciţii militare ca răspuns la exerciţiile pe care Rusia le face în Belarus, interpretate de Occident drept dovadă a pregătirii unei invazii.

Ucrainenii au început exerciţii militare care se vor desfăşura ca şi cele ruseşti până la 20 februarie, potrivit ministrului Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov. Forţele armate ucrainene vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar, rachete antitanc Javelin şi NLAW, furnizate de parteneri străini.

     Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Mai multe